Tongeren, Romeinse stad
Romanisering van de Lage Landen
Tongeren, de eerste stad op het grondgebied van het huidige Vlaanderen, had een kilometerslange stadsmuur, een aquaduct en stenen gebouwen in een stijl die lokale en mediterrane invloeden vermengde. Van een Romeinse legerbasis groeide Tongeren uit tot een stad met een Gallo-Romeinse cultuur.
Rond het jaar 10 voor het begin van onze tijdrekening besloten Romeinse bestuurders om op een plateau nabij de Jeker, een bijrivier van de Maas, op de plaats van een voormalig legerkamp, een stad te bouwen. De landmeters ontwierpen een plattegrond met een typisch mediterraan dambordpatroon van straten. Eerst verschenen er nog huizen uit hout en leem in traditionele Gallische stijl. Vanaf het midden van de 1e eeuw na het begin van onze tijdrekening kwamen er steeds meer stenen woningen geïnspireerd op Romeinse voorbeelden en vaak met vloerverwarming en wandschilderingen.
Tongeren groeide uit tot de hoofdplaats van de regio en een belangrijk politiek, religieus en militair centrum. De stadsmuur van ongeveer 4,5 kilometer was de langste in het noorden van het Romeinse Rijk. Vanaf de late 3e eeuw zette het verval in, al bleef Tongeren belangrijk, onder meer als bisschopszetel van waaruit het jonge christendom zich verspreidde.
Tongeren, Visit Tongeren.
De Menapische zouthandelaar Catius Drousus liet in de late 2e eeuw een altaar oprichten in Tongeren ter ere van de Romeinse oppergod Jupiter en de beschermgeesten van de stad. De inscriptie noemt Tongeren municipium Tungrorum en is daarmee de oudste vermelding van een stad (municipium) in het latere Vlaanderen. Replica van het origineel.
Romanisering van de Lage Landen
Toen Romeinse legioenen naar de Rijn en de Noordzeekusten trokken, troffen ze in die gebieden een cultuur aan met Keltische en Germaanse elementen. Na de eerste gewelddadige kennismaking brak een periode aan van romanisering: gedurende vier eeuwen veranderden de lokale samenlevingen grondig van uitzicht door interactie met de Romeinse cultuur.
Het was de Romeinse veldheer Julius Caesar die rond 55 voor het begin van onze tijdrekening het gebied veroverde, maar pas zo’n dertig jaar later, onder keizer Augustus, werd de militaire, culturele en economische impact van de Romeinen zichtbaar. In het zog van de militairen kwamen handelaars. Naast goederen brachten deze zuiderse nieuwkomers ook hun ideeën en gewoontes mee. Op sommige plaatsen sloegen die vreemde gebruiken aan en werden bijvoorbeeld het Romeinse schrift en muntwezen overgenomen. De lokale en de mediterrane cultuur versmolten op sommige vlakken tot een nieuw geheel. Een goed voorbeeld van die culturele mengvorm vormde de godsdienst: Romeinse goden werden vereenzelvigd met hun lokale tegenhanger, zoals de Romeinse oorlogsgod Mars met z’n Keltische tegenhanger Camulos. Ook in de architectuur was culturele interactie merkbaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de Lage Landen verschenen stenen woningen, badhuizen en vloerverwarming. Toch verliep het romaniseringsproces verre van rechtlijnig. Afhankelijk van de plaats, het landschap en de culturele achtergrond van de lokale bevolking bleven in vele gebieden de inheemse elementen overheersen, of werden Romeinse elementen in een andere culturele context geplaatst.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Romeinse sporen. Het relaas van Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken
Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014
De rand van het Rijk: de Romeinen en de Lage Landen
Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2010
De Romeinse heerbaan: de oudste weg door de Lage Landen
Sterck & De Vreese, 2021
Op zoek naar Romeinse wegen in Nederland en België
Uitgeverij Verloren, 2022
Wee de overwonnenen: Romeinen, Kelten en Germanen in de Lage Landen
Uitgeverij Omniboek, 2020
Fictie
Een legioen in de val
Averbode, 1989. (12+)
De ring van Commodus
Clavis, 2014. (12+)
Strips
Jommeke. Het geheim van Ambiorix (nr. 130)
Ballon Comics, 1985.
Ambionix (1, 2, 3)
Concentra, 2000.