Karel de Grote
De Franken
Op Kerstdag van het jaar 800 kroonde paus Leo III in Rome de Frankische koning Karel de Grote tot keizer. Voor Karel had die ceremonie in de Oude Sint-Pietersbasiliek een grote symbolische waarde. De vorst zag zich namelijk als de erfgenaam van de West-Romeinse keizers.
Karel de Grote, een edelman uit een familie met wortels in de Maasvallei, werd in 771 alleenheerser van het Frankische Rijk. Door oorlog te voeren breidde hij zijn rijk uit tot het een groot deel van West- en Centraal-Europa omvatte. Dat uitgestrekte gebied probeerde hij zo goed mogelijk te organiseren. Het was opgedeeld in gouwen met aan het hoofd een gouwgraaf. Vorstelijke inspecteurs kwamen regelmatig langs om de graven te controleren. Karel de Grote stimuleerde de ontwikkeling van kunst en wetenschap. Hij liet scholen oprichten, nodigde geleerden uit aan het hof en bevorderde het intellectuele leven in abdijen. Zijn regeerperiode werd veel later door historici aangeduid als de Karolingische renaissancewedergeboorte van de klassieke oudheid, aanvankelijk enkel gebruikt voor de 15e-16e eeuw. .
Parijs, Musée du Louvre.
Dit beeldje van Karel de Grote te paard werd geïnspireerd door het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius op het Capitool in Rome. Het maakt duidelijk dat de Frankische vorst zich in de lijn plaatste van de Romeinse keizers.
De Franken
Al tijdens de 3e eeuw trokken Germaanse stammen over de Rijngrens het Romeinse Rijk binnen. Meestal als ongenode gasten, maar soms gaven de Romeinen die nieuwkomers bewust een vaste woonplaats binnen het rijk en maakten ze hen tot militaire bondgenoten. Het rijk organiseerde tijdens de 4e eeuw bovendien zelf vaak campagnes over de Rijn, om zulke groepen hardhandig te deporteren naar onze streken en het huidige Frankrijk met de bedoeling hen als boeren of militairen aan het werk te zetten.
Onder hen bevonden zich de Franken, een verbond van cultureel nauw verbonden Germaanse stammen zoals de Saliërs en de Chattuaren. Vanaf de 5e eeuw kregen ze meer invloed in het noordwesten van het rijk en namen er het gezag van de Romeinen over. Intussen smolten de Franken en de lokale Gallo-Romeinse bevolking samen. Rond 460 trokken ze verder naar het zuiden, waar ze geleidelijk hun macht uitbreidden over het huidige Frankrijk.
Sterke Frankische koningen zoals Clovis en Dagobert I breidden hun gebied uit, maar rond 700 verzwakten de heersers van die ‘Merovingische’genoemd naar koning Merovech, de vermeende stichter ervan. dynastie. De reële macht kwam in handen van hun hofmeiers, ambtsdragers die hun bezittingen beheerden. Uiteindelijk namen de hofmeiers ook formeel de macht over. Zij vormden de dynastie van de Karolingers, met Karel de Grote als belangrijkste vertegenwoordiger.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Karel de Grote
Sterck & De Vreese, 2019.
Karel de Grote. een keizer op de grens tussen twee werelden
Davidsfonds, 2013.
Eeuwen des onderscheids: een geschiedenis van middeleeuws Europa
Prometheus, 2020.
De graven van Vlaanderen (861-1384)
Davidsfonds, 2020.
Gods filosofen: hoe in de middeleeuwen de basis werd gelegd voor de moderne wetenschap
Nieuw Amsterdam, 2014.
De volksverhuizingen: de geschiedenis van West-Europa, 375-800
Omniboek, 2020.
Vrouwen van Vlaanderen: een ongewone kijk op de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen
Stichting Kunstboek, 2009.
De wereld in de tijd van Karel de Grote
Corona, 1999. (13+)
Vlaanderen in de middeleeuwen
Horizon, 2017.
De Franken en het christendom (550-850), een rechte lijn
Davidsfonds, 2016.
De Franken
Omniboek, 2021.
De middeleeuwers: mannen en vrouwen uit de Lage Landen, 450-900
Omniboek, 2020.
Karel de Grote
Aspekt, 2009.
Fictie
Karel de Grote
Daedalus, 2017. (strip)
Een olifant voor Karel de Grote
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2019.
De keerzijde van de keizer
Lannoo, 2012. (13+)
Karel ende Elegast
Amsterdam University Press, 2010.
De droom van Pepijn
Zwijsen, 2021. (9+)
Jonkvrouw
Davidsfonds, 2019. (15+)
Strips
Karolus Magnus. De Barbarenkeizer.
Daedalus, 2022-…
Suske en Wiske. De pottenproever (nr. 209)
Standaard Uitgeverij, 1994.