Verantwoording
De Canon van Vlaanderen werd opgesteld door een commissie van experten in opdracht van de Vlaamse regering. De opdrachtbrief, de samenstelling van de commissie en de namen van de deskundigen waarop de commissie een beroep heeft gedaan, vind je in dit rapport.
Het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief werkte mee aan de publieksteksten en de beeldresearch.
De VRT verleende haar medewerking voor de verrijking van de website met beeldmateriaal. Zie rubriek VRT-archief onderaan de vensters.
Deze website werd ontwikkeld in opdracht van de commissie door iO en samen met het canonboek, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts, voor het eerst publiek gemaakt op 9 mei 2023.
Lees hier de toespraak van commissievoorzitter Emmanuel Gerard bij de voorstelling van de canon in Thor Central in Genk op 9 mei 2023.
De versie voor minder taalvaardige lezers kwam tot stand in samenwerking met het centrum voor duidelijke taal Wablieft en werd voorgesteld in CVO Semper in Vilvoorde op 10 oktober 2023.
De Engelstalige versie The Canon of Flanders werd op 25 maart 2024 voorgesteld in het Museum Hof van Busleyden, Mechelen.
De Franstalige versie Soixante fenêtres sur la Flandre werd op 12 november 2024 voorgesteld in Maison de la Poste (Tour&Taxis), Brussel. Lees hier de toespraak van Tinneke Beeckman bij de voorstelling.
Het Departement Onderwijs en Vorming (tot 27 november 2023) en de Stichting ‘Canon van Vlaanderen’ (vanaf 27 november 2023) hebben geprobeerd alle rechthebbenden van auteursrechten op de gebruikte beelden op te sporen en met hen contact op te nemen. Indien je meent rechten te bezitten op een of meerdere van de afbeeldingen op de website, neem dan contact op via het contactformulier.