Karel de Grote
De Franken
In de jaren 700 hebben de Franken een groot gebied in Europa. Karel de Grote is hun belangrijkste koning. In het jaar 800 kroont de paus hem tot keizer in Rome. Voor Karel betekent dat heel veel. Hij ziet zichzelf namelijk als de opvolger van de keizers van Rome.
Vanaf 768 is Karel de Grote koning van de Franken. Hij maakt het gebied van de Franken nog groter door oorlog te voeren. Zo wordt Karel de Grote koning van een groot deel van West-Europa en Centraal-Europa.
Groot land, kleine delen
Dat grote gebied organiseert hij zo goed mogelijk. Hij verdeelt het in kleinere delen. Die noemen we ‘gouwen’. De leider van een gouw is een graaf. Inspecteurs van Karel de Grote komen langs om de graven te controleren.
Karel de Grote vindt kunst en wetenschap heel belangrijk. Hij laat scholen bouwen. Hij nodigt geleerden uit in zijn paleis. Hij helpt ook de abdijenEen gebouw waar religieuze mensen wonen. . Daar kunnen mensen studeren en teksten schrijven.
Parijs, Musée du Louvre.
Dit beeldje van Karel de Grote te paard werd geïnspireerd door het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius op het Capitool in Rome. Het maakt duidelijk dat de Frankische vorst zich in de lijn plaatste van de Romeinse keizers.
De Franken
Tot de jaren 400 zijn de Romeinen baas in een groot deel van Europa. Er komen meer en meer mensen uit andere gebieden het Romeinse rijk binnen. Bijvoorbeeld de GermanenDe Germanen zijn een groep van mensen in het oude Europa die dezelfde soort taal spreken. . Zij komen vanuit het noordoosten naar het Romeinse rijk. Meestal zijn ze niet welkom. Maar soms geven de Romeinen die nieuwe mensen een vaste plaats om te wonen.
De Franken zijn een groep binnen de Germanen. Vanaf de jaren 400 krijgen de Franken steeds meer macht in een deel van het Romeinse rijk. Ze nemen zelfs de macht van de Romeinen over. Zo worden de Franken de baas in en rond het gebied dat we nu Frankrijk noemen.
De Karolingen
De Franken hebben in het begin sterke koningen, zoals Clovis en Dagobert. Ze maken hun gebied groter. De koningen hebben ook belangrijke medewerkers. Die noemen we ‘hofmeiers’. De hofmeiers zorgen voor de koning en zijn bezittingen. Ze hebben dus veel macht.
Rond 700 wordt de macht van de koningen zwakker. De hofmeiers zien een kans. Zij nemen de macht over en worden zelf koning van de Franken. We noemen die nieuwe familie van koningen de Karolingen.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Karel de Grote
Sterck & De Vreese, 2019.
Karel de Grote. een keizer op de grens tussen twee werelden
Davidsfonds, 2013.
Eeuwen des onderscheids: een geschiedenis van middeleeuws Europa
Prometheus, 2020.
De graven van Vlaanderen (861-1384)
Davidsfonds, 2020.
Gods filosofen: hoe in de middeleeuwen de basis werd gelegd voor de moderne wetenschap
Nieuw Amsterdam, 2014.
De volksverhuizingen: de geschiedenis van West-Europa, 375-800
Omniboek, 2020.
Vrouwen van Vlaanderen: een ongewone kijk op de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen
Stichting Kunstboek, 2009.
De wereld in de tijd van Karel de Grote
Corona, 1999. (13+)
Vlaanderen in de middeleeuwen
Horizon, 2017.
De Franken en het christendom (550-850), een rechte lijn
Davidsfonds, 2016.
De Franken
Omniboek, 2021.
De middeleeuwers: mannen en vrouwen uit de Lage Landen, 450-900
Omniboek, 2020.
Karel de Grote
Aspekt, 2009.
Fictie
Karel de Grote
Daedalus, 2017. (strip)
Een olifant voor Karel de Grote
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2019.
De keerzijde van de keizer
Lannoo, 2012. (13+)
Karel ende Elegast
Amsterdam University Press, 2010.
De droom van Pepijn
Zwijsen, 2021. (9+)
Jonkvrouw
Davidsfonds, 2019. (15+)
Suske en Wiske. De pottenproever (nr. 209)
Standaard Uitgeverij, 1994.