Emilie Claeys
De ‘sociale kwestie’ in de 19e eeuw
In de 19e eeuw waren in de Gentse katoenspinnerijen de arbeidsomstandigheden bijzonder slecht. Arbeidsters moesten het stellen met een loon dat nog kariger was dan het hongerloon van de man en ze waren vaak slachtoffer van seksueel misbruik. Bovendien wachtte hen na een zware werkdag in de fabriek nog heel wat werk thuis. De Gentse textielarbeidster Emilie Claeys engageerde zich daarom voor de emancipatie van arbeiders én vrouwen.
De 31-jarige Claeys richtte in 1886 de Socialistische Propagandaclub voor Vrouwen op. Ze sloot zich ook aan bij de pas opgerichte Belgische Werkliedenpartij (BWP). Vanaf 1891 maakte ze deel uit van het partijbestuur. Ze pleitte voor gelijk loon en betere arbeidsomstandigheden. Dankzij haar maakte ook het vrouwenstemrecht korte tijd deel uit van het socialistische verkiezingsprogramma. Binnen de socialistische beweging bleef het traditionele vrouwbeeld echter overheersen. Enkele strijdpunten van Claeys, zoals de herverdeling van huishoudelijke taken en haar inzet voor geboortebeperking, konden op weinig enthousiasme rekenen. In 1895 nam Claeys ontgoocheld afscheid van de beweging.
Brussel, KIK-IRPA, cliché A025603, Edmond Sacré.
Woonomstandigheden in Gent, eind 19e eeuw.
De ‘sociale kwestie’ in de 19e eeuw
In de tweede helft van de 19e eeuw werd België een industrieland. Steeds meer mensen werkten als loonarbeider in de snelgroeiende fabrieksindustrie. Een kleine groep ondernemers maakte grote winsten, terwijl een massa arbeiders – mannen, vrouwen en kinderen – in erbarmelijke omstandigheden leefde. Werkdagen van veertien uur waren geen uitzondering, de lonen waren onleefbaar laag, het werk was gevaarlijk en de woonomstandigheden waren ongezond. Er was geen sociaal vangnet bij ziekte, arbeidsongeval, werkloosheid of ouderdom. Werknemers waren afhankelijk van de liefdadigheid van hun bazen. Toen in de jaren 1870 een wereldwijde recessie uitbrak, verergerde de sociale situatie. De lonen daalden en de werkloosheid steeg. De toestand in de textielindustrie in steden zoals Gent, Aalst, Ronse en Roeselare was schrijnend.
Tijdgenoten waren niet blind voor de diepe ellende. Vooral de fabrieksarbeid van vrouwen en kinderen lag sociaal betrokken burgers – progressieve liberalen, vrijmetselaars de vrijmetselarij is een beweging die ontstond in de 18e eeuw en streeft naar samenwerking, vooruitgang en zingeving, los van religieuze overtuigingen. en sociaal-voelende katholieken – op de maag. Toch geraakten zelfs wetsvoorstellen om kinderarbeid te verbieden tot het einde van de eeuw niet goedgekeurd. Werknemers hadden geen stemrecht en werkgevers verscholen zich achter de zogenaamde ‘economische vrijheid’ om overheidsingrijpen in lonen en arbeidsvoorwaarden tegen te houden. België liep op het vlak van sociale bescherming daardoor achter op andere industriële naties, zoals Engeland en Frankrijk.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Vader Anseele: Edward Anseele (1856-1938), politicus, ondernemer, mythe
Vrijdag, 2019.
Tussen twee stoelen: Emilie Claeys (1855-1943), feministe en socialiste
Historica, 1997, 2, p. 3-5.
Wat zoudt gij zonder ‘t werkvolk zijn?: de geschiedenis van de Belgische arbeidersbeweging 1830-2015
Van Halewyck, 2015.
En de vrouwen? Vrouw, vrouwenbeweging en feminisme in België (1830-1960)
Masereelfonds, 1980.
Sire, het volk mort. Sociaal protest in België 1831-1918
Hadewijch, 1997.
België. Een geschiedenis van onderuit
Epo, 2012.
De christelijke arbeidersbeweging in België
2 dln., UPL, 1991.
Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn? Een geschiedenis van het feminisme in België
Uitgeverij Vrijdag, 2018.
Vergeten vrouwen. Een tegendraadse kroniek van België
Emilie Claeys (1855-1943). Feministische heilige, socialistische dissidente of speelbal van de wisselvalligheden van het lot. Een kleine oefening in historische kritiek
Brood en Rozen, 1996, 3, p. 67-81.
Daens
Sterck en De Vreese, 2020.
Fictie
De Kapellekensbaan
Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2018.
Pieter Daens, of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht
De Arbeiderspers, 2014.
Mathilde, ik kom je halen
Clavis, 2018. (9+)
Strips
De strip van Gent
Stad Gent, 1990.
Strijdlawijt, Honderd jaar werkmansliederen
EPO, 2013.
Daens
Stijn Coninx (Universal, 2000).