Een liberale grondwet
België onafhankelijk
Met de Belgische Revolutie van 1830 gaf de burgerij uitdrukking aan haar streven naar een nationale staat met een liberaal regime. Dat kwam tot uiting in de grondwet die begin 1831 werd goedgekeurd en nagenoeg 140 jaar lang ongewijzigd bleef.
Twee dagen nadat Belgische revolutionairen op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen, kreeg een commissie van veertien overwegend jonge juristen de opdracht een grondwetsvoorstel op te stellen. De grondwet moest de basisrechten van de Belgen en de fundamenten van de nieuwe staat juridisch verankeren.
De commissie putte haar inspiratie onder meer uit de Nederlandse grondwet van 1815, Franse voorbeelden en Britse parlementaire tradities. Na vijf zittingen zat hun werk er al op. Belgen zouden heel wat individuele vrijheden genieten. België werd een parlementaire monarchie. De macht lag niet langer bij een koning, maar bij het volk, dat vertegenwoordigd werd door een verkozen parlement. Na enkele kleine aanpassingen nam het Nationaal Congres (het voorlopig parlement) de Belgische grondwet aan op 7 februari 1831.
Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Gustaaf Wappers, Episode uit de Septemberdagen van 1830 op de Grote Markt van Brussel, 1835.
België onafhankelijk
Van 1815 tot 1830 vormden het huidige België en Nederland samen het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I. Dat koninkrijk werd gecreëerd door Groot-Brittannië en de andere Europese grootmachten die Napoleon hadden verslagen. Die nieuwe staat moest een buffer vormen tegen toekomstige Franse uitbreidingspogingen.
In het zuidelijke deel van het jonge koninkrijk groeide al snel ontevredenheid. De stedelijke middenklasse wilde politieke inspraak en persvrijheid, de katholieke kerk wilde minder overheidsbemoeienis in het onderwijs en de adel minder belastingen. Bovendien verzette de verfranste elite zich tegen de taalpolitiek van Willem I, die het Nederlands als onderwijs- en bestuurstaal bevorderde. Toen in 1830 de voedselprijzen stegen, begon ook de bredere bevolking te morren.
In juli 1830 barstte een revolutie los in Parijs en een maand later kwam ook Brussel in opstand. Het revolutionaire vuur verspreidde zich razendsnel. Een voorlopige regering riep de Belgische onafhankelijkheid uit. Het Nationaal Congres werd verkozen om een grondwet te stemmen.
Om als onafhankelijke staat te overleven had België de steun van de Europese grootmachten nodig, allemaal monarchieën. Die waren niet happig op revolutionaire experimenten die tot een republiek zouden leiden. Daarom koos de grondwetscommissie voor een parlementaire monarchie. Omdat geen van de grootmachten te veel invloed mocht krijgen over de nieuwe staat, kwam de Duits-Britse Leopold van Saksen-Coburg als compromisfiguur op de Belgische troon. Maar voorts bevatte de grondwet sterke liberale accenten.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Het (on)verenigd koninkrijk 1815-1830. Een politiek experiment in de Lage Landen
Ons Erfdeel, 2015
Leopold I. De eerste koning van Europa
De Bezige Bij, 2011.
Het verlies van België. De strijd tussen de Nederlandse koning en de Belgische revolutionairen in 1830
Horizon, 2019.
De erfenis van 1830
Acco, 2016.
Het verloren koninkrijk: het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie 1828-1850
De Bezige Bij, 2014.
De constructie van België 1828-1847
LannooCampus, 2006.
Fictie
De vrouw met de luifelhoed
Kirjaboek, 2012.
De zon komt op in het westen
Kirjaboek, 2012.
De taal van de sterren
Kirjaboek, 2012.
Het land dat nooit was: een tegenfeitelijke geschiedenis van België
De Bezige Bij, 2015.
Strips
1830. De Belgische revolutie
Le Lombard, 1980.