Een liberale grondwet
België onafhankelijk
In 1830 wordt België een onafhankelijk land. De leiders van het nieuwe land maken een grondwet. Die vormt de basis van alle andere wetten. In de grondwet staat wat voor een land België is. Ook staat er in welke rechten elke inwoner heeft.
Eind 1830 schrijft een kleine groep mensen een grondwet voor België. Als voorbeeld kijken ze naar de grondwetten van andere landen, zoals Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Na vijf vergaderingen zijn ze klaar. Begin 1831 keurt een tijdelijk parlement de grondwet goed.
De Belgische grondwet is liberaal. Dat betekent dat de grondwet de vrijheid en rechten van elke inwoner beschermt. In de grondwet staat ook dat België een koning heeft. Maar die koning is niet de baas. Het parlement heeft de macht. Rijke inwoners kiezen de leden van dat parlement.
Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Gustaaf Wappers, Episode uit de Septemberdagen van 1830 op de Grote Markt van Brussel, 1835.
België onafhankelijk
België is pas sinds 1830 een apart land. Tussen 1815 en 1830 vormen België en Nederland samen één land: het Koninkrijk der Nederlanden. De koning heet Willem I.
Inwoners zijn niet tevreden
In het zuidelijke deel van dat land (vandaag België) zijn veel inwoners niet tevreden met Willem I. In de stad willen mensen meebeslissen in de politiek. De katholieke Kerk heeft veel scholen. De Kerk wil niet dat Willem I zich bemoeit met die scholen. Rijke mensen willen minder belastingen betalen. Rijke en machtige mensen spreken ook vaak Frans. Maar Willem I wil zijn koninkrijk besturen in het Nederlands. Armere mensen zijn boos omdat het eten duurder wordt.
Snelle verandering
In augustus en september 1830 verandert alles heel snel in het zuidelijke deel. De bevolking verjaagt de soldaten en bestuurders van Willem I. België wordt een onafhankelijk land. Er komt een tijdelijk parlement.
Het tijdelijke parlement moet beslissen wie de baas van België wordt: een koning of een president. Alle landen rond België hebben een koning. Dus kiest België ook een koning. Maar die krijgt niet alle macht. De koning moet luisteren naar het parlement.
Als koning kiest het tijdelijk parlement Leopold van Saksen-Coburg. Hij heeft goede relaties met de koningen van de landen rond België.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Het (on)verenigd koninkrijk 1815-1830. Een politiek experiment in de Lage Landen
Ons Erfdeel, 2015
Leopold I. De eerste koning van Europa
De Bezige Bij, 2011.
Het verlies van België. De strijd tussen de Nederlandse koning en de Belgische revolutionairen in 1830
Horizon, 2019.
De erfenis van 1830
Acco, 2016.
Het verloren koninkrijk: het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie 1828-1850
De Bezige Bij, 2014.
De constructie van België 1828-1847
LannooCampus, 2006.
Fictie
De vrouw met de luifelhoed
Kirjaboek, 2012.
De zon komt op in het westen
Kirjaboek, 2012.
De taal van de sterren
Kirjaboek, 2012.
Het land dat nooit was: een tegenfeitelijke geschiedenis van België
De Bezige Bij, 2015.