Drie kraaiende hanen
De Vlaamse beweging en de taalstrijd
Op 18 december 1910 veroorzaakte een bijeenkomst in Antwerpen ophef. Voor een uitgelaten publiek beloofden drie parlementsleden plechtig als ‘drie hanen’ het land wakker te kraaien. Hun doel: iedereen ervan overtuigen dat Vlaanderen recht had op een Nederlandstalige universiteit.
Die drie ‘kraaiende hanen’ waren de katholiek Frans Van Cauwelaert, de liberaal Louis Franck en de socialist Camille Huysmans. Ze kwamen hun belofte na. In de maanden na hun stormachtige optreden in Antwerpen hielden ze meer dan driehonderd bijeenkomsten, van Limburg tot aan de kust, om mensen warm te maken voor hun idee. Bovendien verzamelden ze meer dan 100.000 handtekeningen voor een petitie, waarmee ze de vernederlandsing van de Gentse rijksuniversiteit eisten.
Nederlandstalig hoger onderwijs kwam er niet voor de Eerste Wereldoorlog, maar de impact van de kraaiende hanen was groot. Nooit eerder bereikte de Vlaamse beweging zo’n ruim publiek. En de roep om een Nederlandstalige universiteit zou niet meer verstommen.
Gent, Liberas, 22-9-03-4-01-01.
De eerste drie taalwetten voerden een bescheiden vernederlandsing in van de rechtspleging in strafzaken (1873), het centraal bestuur (1878) en het openbaar middelbaar onderwijs (1883). Op deze affiche van 1883 eist het liberale Willemsfonds de toepassing van deze wetten.
De Vlaamse beweging en de taalstrijd
Na de revolutie van 1830 domineerde de Franse taal het bestuur, gerecht en onderwijs in België. Daartegen verzette de Vlaamse beweging zich al snel. Ze kwam op voor de rechten van de Belgen die geen Frans kenden.
Met een grote petitie in 1840 startten zogenoemde ‘flaminganten’ de strijd voor de erkenning van het Nederlands. Maar pas in 1873 kende een eerste taalwet rechten toe aan Fransonkundigen bij de rechtspleging in strafzaken. Andere taalwetten volgden zonder de positie van het Frans aan te tasten. De tegenstelling tussen katholieken en liberalen in de Belgische politiek verdeelde de Vlaamse beweging, maar zo konden zowel katholieken als liberalen de Vlaamse eisen met hun maatschappijvisie verbinden.
Dankzij het meervoudig algemeen mannenstemrecht konden veel eentalige Vlamingen na 1893 voor het eerst deelnemen aan verkiezingen. De Vlaamse beweging verruimde haar doelstellingen en streefde nu ook naar de sociale en culturele verheffing van de Vlamingen als volk. Dat vergrootte haar aantrekkingskracht.
In 1898 bepaalde de Gelijkheidswet dat alle toekomstige wetten ook in het Nederlands moesten verschijnen. Het symbolische belang ervan was groot. Franstaligen in Vlaanderen voelden zich bedreigd. Bovendien werd in Wallonië gevreesd dat er daar rechten voor Nederlandstaligen zouden komen.
Uit het Franstalige verzet tegen de taalwetgeving ontstond een Waalse beweging. Die sprak er zelfs over om het bestuur van het land op te delen tussen Nederlands- en Franstaligen. Ook bij Vlaamsgezinden groeide de ontgoocheling. Zij vonden de bestaande taalwetten ontoereikend. Enkelen keerden zich zelfs helemaal van België af.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Uit de ivoren toren: 200 jaar universiteit Gent
Tijdsbeeld, 2017.
De schaduw van het interbellum België, 1918-1939
Lannoo, 2017.
Het enfant terrible: Camille Huysmans 1871-1968
Kritak, 1999.
“Maar wat een wespennest!” Het rectoraat van August Vermeylen en de vernederlandsing van de Gentse universiteit
Academia Press, 2010.
Onvoltooid Vlaanderen: van taalstrijd tot natievorming
Vrijdag, 2017.
Jan Frans Willems. Vader van de Vlaamse beweging
De Bezige Bij, 2012.
Het Rode Vaderland: de vergeten geschiedenis van de communautaire spanningen in het Belgische socialisme voor WO I
Lannoo, 2005.
Albrecht Rodenbach: biografie
Lannoo, 2002.
Hugo Verriest: biografie
Lannoo, 2014.
August Vermeylen 1872-1945: leven en werk
Vrijzinnig studie-, archief- en documentatiecentrum Karel Cuypers, 1990.
Waarom Vlaanderen Nederlands spreekt
Davidsfonds, 2001.
Van de Belgische naar de Vlaamse natie: een geschiedenis van de Vlaamse beweging
Acco, 2009.
Onverfranst, onverduitst? Flamenpolitik, activisme, Frontbeweging
Pelckmans, 2014.
Frans van Cauwelaert: politieke biografie
Doorbraak, 2017.
Strijden om taal: de Belgische taalkwestie in historisch perspectief
Pelckmans, 2010.
Strips
De Smurfen. Smurfe koppen en koppige smurfen (nr. 9)
Standaard Uitgeverij, 1973.
De avonturen van Nero en Co. De hoed van Geeraard de duivel (nr. 9)
Standaard Uitgeverij, 1961.
In Vlaamse Velden
(VRT, 2014).