De vastlegging van de taalgrens
België wordt een federale staat
De politieke betekenis van de Nederlands-Franse taalgrens was lange tijd beperkt gebleven. Door het streven van de Vlaamse beweging naar de eentaligheid van Vlaanderen werd de taalgrens echter voorwerp van debat. In 1962 werd ze wettelijk vastgelegd. Een jaar later volgde ook de afbakening van de tweetalige Brusselse agglomeratie. Dat was de opstap naar de federalisering van België.
Om taalconflicten op te lossen werd tussen de twee wereldoorlogen gekozen om de voertaal van bestuur, onderwijs en gerecht te laten samenvallen met de streektaal. Vanaf de jaren 1930 werd Nederlands de officiële taal in Vlaanderen en Frans in Wallonië. Brussel en omliggende gemeenten vormden een tweetalige agglomeratie in het Nederlandstalige gebied. Aan de oostgrens kwam er een Duitstalig gebiedde zogenaamde Oostkantons, die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog als ‘schadevergoeding’ aan België had afgestaan. .
Elke tien jaar zou een ‘talentelling’ georganiseerd worden. Op basis daarvan konden gemeenten van bestuurstaal veranderen. Uit schrik dat die tellingen, zoals in 1947, nadelig zouden uitvallen voor de Nederlandstalige gemeenten in de Brusselse rand, ijverde de Vlaamse beweging voor vaste taalgrenzen. Die kwamen er, na felle debatten, in 1962-1963. Het parlement legde de grens tussen het Frans- en het Nederlandstalige gebied vast en beperkte het tweetalige Brusselse gebied tot negentien gemeenten. De opdeling was natuurlijk hier en daar kunstmatig: veel grensgemeenten hadden inwoners uit twee taalgroepen.
Belga Image.
Premier Gaston Eyskens (1905-1988) deelt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers mee dat de unitaire staat is achterhaald (1970). Eyskens ijverde al sinds de jaren 1930 voor meer Vlaamse autonomie.
België wordt een federale staat
Nadat het levensbeschouwelijke conflict tussen links en rechts in België door het Schoolpact van 1958 was beslecht, kregen regionale tendensen in het land meer ruimte. De Vlaams-Waalse tegenstelling won daardoor aan belang.
In het begin van de jaren 1960 achtten velen een hervorming van de unitaire staat onvermijdelijk. De vastlegging van de taalgrens was een stap in die richting. In Vlaanderen klonk al langer de roep om culturele autonomie. Aan Waalse zijde wilden politici en vakbonden economische bevoegdheid om de industriële neergang te keren. Bovendien vreesden zij in België een politieke minderheid te worden, omdat de Waalse bevolking stagneerde. Partijen zoals de Volksunie, Rassemblement Wallon en het Brusselse Front démocratique des francophones (FDF) boekten succes door op te komen voor de eigen taalgroep of regio. De agitatie rond de splitsing van de tweetalige Leuvense universiteit bracht het communautaire debat in een stroomversnelling.
In 1970 sleutelde de regering van christendemocraat Gaston Eyskens voor het eerst aan de fundamenten van de Belgische staatsstructuur. De taalgrens werd grondwettelijk verankerd. De Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige Gemeenschap kregen beperkte bevoegdheden voor taal, cultuur en onderwijs. Daarnaast werd een Vlaams, Waals en Brussels Gewest opgericht met economische bevoegdheden. Op nationaal niveau garandeerden enkele maatregelen het machtsevenwicht tussen Vlamingen en Franstaligen. Beide taalgroepen kregen evenveel ministerposten.
De uitvoering van de hervorming leidde tot nieuwe twistpunten. Zo groeide de overtuiging dat een grondiger aanpassing van de staatsstructuur nodig was. In 1993 werd België na een ingrijpende herziening van de grondwet officieel een federale staat, samengesteld uit drie gemeenschappen en drie gewesten.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)
Atlas Contact, 2022.
Het onvoltooide land
Van Halewyck, 2009.
Vlaanderen, Brussel, Wallonië: Een ménage à trois
Epo, 2014.
Vijftig jaar Vlaams Parlement
Borgerhoff & Lamberigts, 2021.
De memoires. Luctor et emergo
Lannoo, 2006.
De taalgrens, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt
Davidsfonds, 2012.
Wandelen langs de taalgrens
Contact, 2005.
Een geschiedenis van België
Lannoo, 2021.
Met dank aan de overkant: een politieke geschiedenis van België
Polis, 2017.
De memoires. Gedreven door een overtuiging
Lannoo, 2002.
De monarchie en ‘het einde van België’: een communautaire geschiedenis van Leopold I tot Albert II
Lannoo, 2008.
Taalgrens 50 jaar
Snoeck, 2013.