Staal in Vlaanderen
Economische groei in de sixties
In 1967 rolden de eerste staalplaten uit de walsmachines van de nieuwe staalfabriek Sidmar in Zelzate, het huidige ArcelorMittal. Nooit eerder was er staal geproduceerd in Vlaanderen. De platen stonden symbool voor een herwonnen economische dynamiek in de regio.
Sidmar illustreerde de verschuiving van het economische zwaartepunt van België van het zuiden naar het noorden. In 1966 lag het bruto binnenlands productde toegevoegde waarde van de productie in een bepaald land/regio, in één jaar tijd. per inwoner voor het eerst hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. Die verschuiving had dieperliggende oorzaken. De Waalse mijnsector deed het niet goed. Grondstoffen voor de zware industrie in Wallonië moesten steeds meer van overzee komen. Met zijn havens had Vlaanderen een groot voordeel, ook om de eindproducten weer gemakkelijk uit te voeren.
Niet enkel de staalproductie deed het goed in Vlaanderen. Ook de (petro)chemische industrie rond de Antwerpse haven kende een grote bloei, net als autobouwers zoals Ford Genk en General Motors, en farmaceutische ondernemingen zoals Janssen Pharmaceutica.
Leuven, KADOC-KU Leuven. kfa026642
Industriezone in Roeselare in de jaren 1960.
Economische groei in de sixties
In de 19e eeuw had Vlaanderen een beperkte industriële kern. Die bestond vooral uit gemechaniseerde textielproductie in Gent en andere Oost-Vlaamse steden. Rond 1900 gingen nieuwe industrietakken zich ook in Antwerpen en de Kempen vestigen. Zij richtten zich op nieuwe technologieën, zoals elektriciteit, verbrandingsmotoren of ontwikkelingen in de chemie, van technologiebedrijf Bell Telephone, over autobouwer Minerva, tot Gevaert, de producent van fotopapier.
Het was echter vooral na de Tweede Wereldoorlog dat de economische expansie van Vlaanderen in een stroomversnelling kwam. De oprichting van de Europese Economische Gemeenschapvoorloper van de Europese Unie. (EEG) maakte van Vlaanderen een centraal gebied in een reusachtige afzetmarkt. Om de concurrentie in die grotere markt aan te kunnen, kwam de Belgische regering eind jaren 1950 met de zogenoemde expansiewetten. Die bevatten een reeks steunmaatregelen aan bedrijven en regio’s om de economie aan te zwengelen en de structurele werkloosheid, die vooral in Vlaanderen hoog was, aan te pakken.
De groei van de economie verliep via twee speerpunten. Enerzijds vonden grote, buitenlandse multinationals hun weg naar Vlaanderen. Anderzijds ontstonden er talrijke dynamische kmo’skleine en middelgrote ondernemingen. . Zij vonden voldoende ruimte op de nieuwe, goed uitgeruste bedrijventerreinen die in bijna elke gemeente werden aangelegd.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Ik was nog nooit in Zelzate geweest
EPO, 2010.
De biografie van André Leysen: met weloverwogen lichtzinnigheid
Lannoo, 2002.
100 jaar Niko: illuminating ideas
Lannoo, 2019.
Sidmar 1962-2002. 40 jaar staalproductie in Vlaanderen
Lannoo, 2002.
Turkije aan de Leie. 50 jaar migratie in Gent
Lannoo, 2014.
De golden Sixties: hoe het dagelijks leven in België veranderde tussen 1958-1973
Manteau, 2022.
Lernout & Hauspie / Top secret
Borgerhoff & Lamberigts, 2010.
Vlerick-boys: een Vlaamse meritocratie
Pelckmans, 2013.
Nieuw België, een migratiegeschiedenis, 1944-1978
Lannoo, 2021.
IJzersterk: de geschiedenis van de Vlaamse metaalindustrie
AMSAB, 2018.
‘On est là’. De eerste generatie Marokkaanse en Turkse migranten in Brussel 1964-1974
Garant, 2014.
Strips
De ademloze Adonis
Uitgave Fisons, 1989.
Suske en Wiske. De lepe luis (nr. 266)
Standaard Uitgeverij, 2005.
De terugkeer van de lepe luis
Standaard Uitgeverij, 2006.
Tante Biotica
Standaard Uitgeverij, 2021.