De vastlegging van de taalgrens
België wordt een federale staat
In 1962 neemt het parlement een belangrijke beslissing er komt een gebied waar Nederlands de wettelijke taal is, en een gebied waar Frans de wettelijke taal is. De grens tussen de twee gebieden noemen we de taalgrens.
Vanaf de jaren 1930 is Nederlands de wettelijke taal in Vlaanderen. In Wallonië is dat Frans. Brussel en de gemeenten rond Brussel zijn tweetalig: de officiële talen zijn er Frans en Nederlands. In een klein gebied aan de grens met Duitsland is Duits de officiële taal.
De taal van een gemeente kan wel nog veranderen. Tot 1947 wordt er elke tien jaar in elke Belgische gemeente geteld: hoeveel mensen spreken er Frans en hoeveel mensen spreken er Nederlands? De taal met de meeste sprekers wordt de officiële taal van de gemeente.
In de Nederlandstalige gemeenten rond het tweetalige Brussel stijgt het aantal mensen dat Frans spreekt. De officiële taal zou daar dus moeten veranderen van het Nederlands naar het Frans. Veel Vlamingen willen dat niet. Zij zijn bang dat Frans beetje bij beetje de officiële taal wordt in heel Vlaanderen. Daarom willen veel Vlamingen een vaste taalgrens.
In 1962 en 1963 beslist het Belgische parlement waar de definitieve grens ligt tussen het Franstalige en het Nederlandstalige deel van België. Ook bepaalt het de grens rond het tweetalige gebied Brussel.
Belga Image.
Premier Gaston Eyskens (1905-1988) deelt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers mee dat de unitaire staat is achterhaald (1970). Eyskens ijverde al sinds de jaren 1930 voor meer Vlaamse autonomie.
België wordt een federale staat
In de jaren 1960 vinden sommige mensen dat het verschil tussen het Nederlandstalige en Franstalige deel van België te groot is. Ze willen niet meer dat alle beslissingen in Brussel worden genomen. Een groep Nederlandstaligen en een groep Franstaligen willen zelf kunnen beslissen over hoe ze hun gebied besturen.
De eerste veranderingen
In 1970 wordt de Belgische overheid anders georganiseerd. Er is nog altijd een Belgische overheid die beslissingen neemt voor het hele land. Maar er komen ook een aantal nieuwe overheden.
- Er komt een Vlaamse, een Franse en een Duitstalige Gemeenschap. Die drie overheden mogen elk beslissen over alles wat te maken heeft met hun eigen taal, hun cultuur en hun scholen.
- Er komt ook een Vlaams, Waals en een Brussels Gewest. Die drie overheden mogen beslissen over zaken die te maken hebben met economie.
De nieuwe organisatie zorgt voor nieuwe discussies. Sommigen vinden dat er nog meer moet veranderen. In 1993 wordt België officieel een federale staat. Het land bestaat vanaf dan officieel niet meer uit één deel maar uit drie gemeenschappen en drie gewesten. Die delen mogen zelf beslissen over sommige zaken.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)
Atlas Contact, 2022.
Het onvoltooide land
Van Halewyck, 2009.
Vlaanderen, Brussel, Wallonië: Een ménage à trois
Epo, 2014.
Vijftig jaar Vlaams Parlement
Borgerhoff & Lamberigts, 2021.
De memoires. Luctor et emergo
Lannoo, 2006.
De taalgrens, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt
Davidsfonds, 2012.
Wandelen langs de taalgrens
Contact, 2005.
Een geschiedenis van België
Lannoo, 2021.
Met dank aan de overkant: een politieke geschiedenis van België
Polis, 2017.
De memoires. Gedreven door een overtuiging
Lannoo, 2002.
De monarchie en ‘het einde van België’: een communautaire geschiedenis van Leopold I tot Albert II
Lannoo, 2008.
Taalgrens 50 jaar
Snoeck, 2013.