Le plat pays.

Jacques Brel brengt zaal L’Olympia (Parijs) in vervoering | Belga Image, 50307080.

Grenzen, taal & grondgebied
Lees dit artikel in:
1962
Lees voor

Le plat pays van Jacques Brel

Franstalige cultuur in Vlaanderen

Jacques Brel is een zanger uit Brussel. Hij schrijft ook liedjes over Vlaanderen. Die zingt hij meestal in het Frans, zijn taal. In 1962 zingt hij het liedje ‘Le plat pays’ of ‘Het vlakke land’. Dat vlakke land is Vlaanderen. Het is een van de mooiste liedjes over het Vlaamse landschap. Maar over de Vlamingen is Brel niet altijd zo positief.

Lees voor

In Vlaanderen zijn de liedjes ‘Le plat pays’ en ‘Marieke’ van Jacques Brel heel populair. Maar in andere liedjes lacht Brel met de brave, katholieke Vlamingen.

In sommige liedjes heeft Brel kritiek op Vlamingen die een apart Vlaanderen willen, en die tegen België zijn. Dat vindt Brel een slecht idee. Met die liedjes is die groep van Vlamingen niet zo blij. Zij noemen Brel een ‘franskiljon’. Dat is een scheld-woord voor een Vlaming die Frans spreekt.

Vroeger waren er veel Vlamingen die thuis Frans spraken. Nu zijn dat er veel minder.

Theo Van Rysselberghe.

Gent, Museum voor Schone Kunsten.

Théo van Rysselberghe, De lezing door Emile Verhaeren, 1903. Emile Verhaeren is gekleed in het rood. Ook Maurice Maeterlinck bevindt zich onder het gezelschap (uiterst rechts).

Lees voor

Franstalige cultuur in Vlaanderen

In België worden er drie talen gesproken: Nederlands in Vlaanderen en Brussel, Frans in Brussel en Wallonië, en Duits in een klein gebied in het oosten. In Vlaanderen spreken de meeste mensen dus Nederlands. Toch hoor je er ook veel andere talen. Maar niet zo heel veel Frans meer. Dat was vroeger anders.

Vlamingen die Frans spreken

In de jaren 1800 spreken niet alleen de mensen in Brussel en Wallonië Frans. Ook veel rijke mensen in Vlaanderen spreken Frans. En veel kunstenaars. Zij schrijven bijvoorbeeld boeken in het Frans. Toch noemen ze zichzelf Vlaming. Dat is niet raar in die tijd. Natuurlijk zijn er ook Vlamingen die boeken schrijven in het Nederlands. Maar dus ook veel die in het Frans schrijven.

Franstalige schrijvers die in Vlaanderen wonen, schrijven vaak over het Vlaamse landschap. Daar zijn ze opgegroeid. Ze schrijven over de oude geschiedenis, de oude gebruiken of de schilderijen van de Lage Landen. Sommige schrijvers zijn heel beroemd. Ze helpen om Vlaanderen bekend te maken in andere landen, zoals Frankrijk.

Minder Frans in Vlaanderen

Lange tijd wordt er veel Frans in Vlaanderen gesproken. In de jaren 1900 komen er steeds meer wetten die zeggen dat je in Vlaanderen Nederlands moet gebruiken. Er zijn ook minder schrijvers die in het Frans over Vlaanderen schrijven. Of zingen. In de jaren 1960, als Jacques Brel zijn liedjes zingt, is dat niet meer zo gewoon.

 

Focuspunten

Frontispice Uilenspiegel.

Wikimedia Commons.

Frontispice van de tweede druk van Charles De Costers Ulenspiegel, 1869.

Lees voor

Tijl Uilenspiegel

Tijl Uilenspiegel is een bekende figuur in de Vlaamse folkloreOude gebruiken die vele mensen kennen. . Toch komt hij eigenlijk uit Duitsland. Daar is hij voor het eerst een figuur in een verhaal van rond 1500.

Over hem worden ook in Vlaanderen al snel veel verhalen verteld. Het allerbekendste is het boek uit 1867. Dat is geschreven door Charles De Coster. Het is in het Frans.

Een Vlaamse held in het Frans

Charles De Coster is een Franstalige Belg. Hij heeft een Vlaamse vader en een Waalse moeder. Hij studeert en werkt in Brussel. De Coster schrijft onder meer boeken over Vlaamse legendesLegendes zijn verhalen die al lang worden verteld, maar die waarschijnlijk niet helemaal waar zijn. .

In 1867 schrijft De Coster zijn boek over Tijl Uilenspiegel, in het Frans. In het boek van Charles De Coster leeft Tijl Uilenspiegel in Vlaanderen. Tijl leeft in het boek in het Vlaanderen van rond 1600, en vecht voor vrijheid tegen de Spaanse koning, die dan baas is. Tijl beleeft talrijke avonturen met zijn goede vriend Lamme Goedzak, en kan heel grappig zijn.

Het boek van Charles De Coster over Tijl Uilenspiegel is heel populair. Veel mensen lezen het in Vlaanderen. Hoe veel mensen vandaag over Tijl Uilenspiegel denken, komt door het boek van Charles De Coster.

Grafmonument Verhaeren

Brussel, Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, Oswald Pauwels, 1995.

Grafmonument Emile Verhaeren in Sint-Amands.

 

Lees voor

Toute la Flandre van Emile Verhaeren

Emile Verhaeren komt uit Sint-Amands, een dorp aan de rivier de Schelde. Rond 1900 schrijft hij veel over zijn liefde voor Vlaanderen. Hij schrijft in het Frans. Hij houdt ook van kunstenaars uit de regio, zoals Jan van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens.

Een boek over Vlaanderen

Voor de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) schrijft Verhaeren het boek ‘Toute la Flandre’. Daarin brengt hij eer aan heel Vlaanderen: aan het dorp waar hij geboren is, aan de vissers op zee, de boeren op het platteland en het leven in de steden.

Veel mensen kennen de boeken van Verhaeren. Verhaeren is ook geliefd bij Nederlandstalige schrijvers. Sommigen vinden het wel jammer dat hij in het Frans schrijft.

Emile Verhaeren woont in Parijs. Hij blijft over Vlaanderen schrijven. Verhaeren is heel beroemd. Door hem lezen mensen in heel Europa boeken over Vlaanderen.

Bruges-la-Morte
Wikimedia Commons.

De in Gent opgegroeide Franstalige auteur Georges Rodenbach (1855-1898) wakkerde met de mysterieuze roman Bruges-la-Morte (1892) het toerisme in Brugge aan. In zijn boek is de stad de protagonist. Het verhaal werd veelvuldig vertaald en ook tweemaal verfilmd (in 1976 door de Amerikaanse regisseur Ronald Chase, in 1981 door Roland Verhavert onder de titel Brugge, die stille).

Huysmans Tyl Reinaert.
C. Huysmans, Vier kerels. Reinaert en Ulenspiegel. De demon en de duivel, Antwerpen: Standaard-Boekhandel, 1966, p. 89.

Geen enkele Vlaamse politicus heeft zich meer met Tijl Uilenspiegel geïdentificeerd dan de socialist Camille Huysmans (1871-1968). Op deze houtsnede uit 1936 beeldde de Antwerpse kunstenaar Joris Minne (1897-1988) Huysmans af in het gezelschap van Uilenspiegel en Reynaert de vos – een andere held van hem met tegendraadse trekjes.

Marieke.
Wikimedia Commons.

Er is in Vlaanderen slechts één plek in de openbare ruimte waar Jacques Brel wordt geëerd: het standbeeldje van zijn ‘Marieke’ aan de Coupure in Brugge. Dat kwam er in 1988 op initiatief van schrijver, journalist en Brel-fan Johan Anthierens (1937-2000). In Brussel staat er sinds 2017 een standbeeld van Brel zelf.

Les villes tentaculaires.
Brussel, Archives et Musée de la Littérature.

Emile Verhaerens dichtbundel Les villes tentaculaires (1895). Kaft en vignetten zijn van zijn vriend Théo van Rysselberghe (1862-1926), een prachtig staaltje van moderne typografie.

Maurice Maeterlinck.
Gent, Museum Arnold Vander Haegen.

Edward Steichen, portret van Maurice Maeterlinck, 1906.

Nicola Perscheid, Henry Van de Velde, 1904. De Franstalige Antwerpenaar Van de Velde (1863-1951), die als art-nouveauarchitect faam genoot in binnen-en buitenland, ontwierp onder meer de Boekentoren in Gent.
Wikimedia Commons.

Nicola Perscheid, Henry Van de Velde, 1904. De Franstalige Antwerpenaar Van de Velde (1863-1951), die als art-nouveauarchitect faam genoot in binnen-en buitenland, ontwierp onder meer de Boekentoren in Gent.

In Une enfance gantoise (1976) schreef de Suzanne Lilar (1901-1992) over haar kindertijd in het milieu van de Gentse (Franstalige) bourgeoisie.
Antwerpen, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis, tg:lhph:36762.

In Une enfance gantoise (1976) schreef de Suzanne Lilar (1901-1992) over haar kindertijd in het milieu van de Gentse (Franstalige) bourgeoisie.

Ontdek nog meer over dit onderwerp

Emile Verhaeren
Journaal

Bron: VRT archief – 28 maa 2016

Il pleut
Lichtjes van de Schelde

Bron: VRT archief – 20 maa 1960

Mijn vlakke land
Tienerklanken – Jacques Brel

Bron: VRT archief – 4 feb 1963

Uylenspiegel
Journaal

Bron: VRT archief – 6 feb 1999

Non-fictie


Anthierens Johan
Jacques Brel: de passie en de pijn

Olympus, 2003. 

Beyen Marnix
Held voor alle werk. De vele gedaanten van Tijl Uilenspiegel

Houtekiet, 1998. 

Cuijpers Peter
Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel: op zoek naar een canon van volksboeken 1600-1900

Walburg, 2014. 

Janssens Jozef
Uilenspiegel. De wereld op zijn kop

Davidsfonds, 1999. 

Nachtergaele Vic
De Fransschrijvende Vlamingen als cultuurdesem
  1. Tijdschrift over de geschiedenis van de Vlaamse beweging, 1996, p. 111-126. 
Rau Daan
Schurk of schelm? Uilenspiegel 500 jaar actueel

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, 49 (2011), nr. 4, p. 20-24. 

Seghers René
Jacques Brel: de definitieve biografie

Houtekiet, 2012. 

Todd Olivier
Jacques Brel: een leven

Horizon, 2018. 

Fictie


Brel Jacques
Ne me quitte pas. Laat me niet alleen

Nijgh en Van Ditmar, 2004. (selectie Brel-teksten) 

Claus Hugo
Uilenspiegel

De Bezige Bij, 1965. 

De Coster Charles
De legende van Uilenspiegel

Davidsfonds, 2017. 

De Rop Edward
Jerom. De wraak van Tijl (nr. 29)

Standaard Uitgeverij, 1988. 

Geerts Paul
Suske en Wiske. De Krimson-crisis (nr. 215)

Standaard Uitgeverij, 1988.  

Kehlman Daniel
Tijl: roman

Querido’s Uitgeverij, 2017. 

Petermeijer Hans & De Wit Juliëtte
Dansen op een koord

Zwijsen, 2007. (6+) 

Petermeijer Hans
Tijl Uilenspiegel

Zwijsen, 2001. (9+) 

Van Altena Ernst & Zwerger Lisbeth
Tijl Uilenspiegel

De Vier Windstreken, 2000. (6+) 

Van Daele Henri
Tijl Uilenspiegel

Averbode, 2000. (12+) 

Van Den Broek Walter
Tijl Uilenspiegel

Uitgeverij Vrijdag, 2022. 

Vandersteen Willy
De Geuzen

Standaard Uitgeverij, 1985-1990. (stripreeks). 

Vandersteen Willy
Tijl Uilenspiegel 1. De opstand der Geuzen

Standaard Uitgeverij, 1955. 

Vandersteen Willy
Tijl Uilenspiegel 2, Fort-Oranje

Standaard Uitgeverij, 1954. 

Nu kijken


Jacques Brel zingt ‘Mijn vlakke land’

1966

Jacques Brel zingt, ‘Marieke’
Jacques Brel zingt ‘Laat me niet alleen’
Documentaire
Jacques Brel Don Quichotte

(1968)

Interview met Jacques Brel
Adriaan Van den Hoof over zijn favoriete kinderplaat Tijl Uilenspiegel

(vanaf 16:30) 

Meer kijk/luister materiaal


Documentaire
J’aime les Belges

(2008)  

Film
Tijl Uilenspiegel. De legendarische deugniet

(2003)

Audioboek