De slag bij Gavere
De Bourgondiërs
Op 23 juli 1453 trokken Gentse milities naar Gavere om er het leger van de Bourgondische hertog aan te vallen. Toen hun eigen buskruitvoorraad ontplofte, stoven de Gentenaars uiteen. Veel vluchtende soldaten sprongen in de Schelde en verdronken, anderen werden afgemaakt. De Bourgondiërs versloegen de Gentse troepen en konden zo hun positie in de Nederlanden versterken.
De steden in het graafschap Vlaanderen hadden in de middeleeuwen heel wat macht opgebouwd. Ze genoten veel vrijheid en konden zich relatief onafhankelijk opstellen tegenover de landsheren. Dat was niet naar de zin van de ambitieuze Bourgondische hertog Filips de Goede, die zoveel mogelijk macht wilde centraliseren bij het Bourgondische hof. Bezorgd om het behoud van hun autonomie, kwamen de steden in opstand tegen de hertog.
Van alle opstandige stedelingen waren de Gentse ambachtslieden de meest volhardende. Hun onbuigzaamheid draaide in 1451 uit op een open oorlog met Filips de Goede. De slag bij Gavere vormde het eindpunt van die lange strijd. Door het verlies moest Gent een groot deel van zijn traditionele vrijheden opgeven.
Chroniques de Hainaut, Brussel, Koninklijke Bibliotheek, Ms. 9242, fol. 1r.
Deze miniatuur van Rogier Van der Weyden toont een schrijver die een boek presenteert aan Filips de Goede. De Bourgondische hertogen legden een enorme boekenverzameling aan: de Librije van Bourgondië. Hun collectie legde de basis voor de huidige Koninklijke Bibliotheek van België.
De Bourgondiërs
De Bourgondische hertogen waren in feite leenmannen van de Franse koning, maar gingen tijdens de late middeleeuwen een eigen koers varen. Een huwelijk tussen de Bourgondische hertog Filips de Stoute en Margaretha van Male, dochter van de graaf van Vlaanderen, gaf hun ook vaste voet in de Nederlanden. Toen de Vlaamse graaf in 1384 overleed, kreeg Filips de Stoute via zijn vrouw zeggenschap over het rijke en sterk verstedelijkte Vlaanderen.
Door een uitgekiende huwelijkspolitiek, aankopen en oorlogen breidden de Bourgondiërs hun grondgebied stelselmatig uit. Vooral Filips de Goede, kleinzoon van Filips de Stoute, vergaarde een aanzienlijk gebied. Hij plaatste heel wat vorstendommen in de Lage Landen onder zijn gezag en realiseerde zo de politieke eenmaking van een groot deel van de Nederlanden. Alleen het Prinsbisdom Luik, met het graafschap Loon, bleef buiten zijn bereik. Het Bourgondische rijk groeide in de 15e eeuw uit tot een nieuwe grootmacht, geprangd tussen Frankrijk en de Duitse landen.
Filips de Goede wilde niet alleen in naam heersen over zijn gebieden, hij wilde ook rechtstreekse controle. Om dat doel te bereiken, had hij een uitgebreide hofhouding, rechters en ambtenaren nodig, en stabiele belastinginkomsten om al die mensen te kunnen betalen. Zo begon een proces van centralisering en staatsvorming, dat – ondanks herhaaldelijk verzet van de onderdanen – geleidelijk een einde maakte aan de autonomie en de privileges van de steden in de Nederlanden.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Het verhaal van Vlaanderen – Zwarte dood en gouden tijden
Bron: VRT archief, De Mensen – 29 jan 2023
Het verhaal van Vlaanderen – Zwarte dood en gouden tijden
Bron: VRT archief, De Mensen – 29 jan 2023
Het verhaal van Vlaanderen – Zwarte dood en gouden tijden
Bron: VRT archief, De Mensen – 29 jan 2023
Non-fictie
Vlaamse miniaturen 1404-1482
Davidsfonds, 2011.
De wereld van de Bourgondiërs: 1363 – 1477
Bekking & Blitz, 2011.
De Bourgondische vorsten, 1315-1530
Davidsfonds, 2008.
Graven van Vlaanderen. Vlaamse vorsten in woord en beeld
Walburgpers, 2013.
Karel de Stoute (1433 – 1477): pracht en praal in Bourgondië
Mercatorfonds, 2009.
Gouden tijden: rijkdom en status in de middeleeuwen in de Zuidelijke Nederlanden
Lannoo, 2016.
De Bourgondiërs. De Nederlanden op weg naar eenheid 1384-1530
Meulenhoff, 1997.
De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen
De Bezige Bij, 2019.
Stoute schoenen. In de voetsporen van de Bourgondiërs
De Bezige Bij, 2024.
Fictie
Op een wit paard
Averbode, 1993. (12+)
Floris en Belle
Averbode, 2000. (12+)
Een masker van ijs
Meulenhoff, 1987. (12+)
De laatsten der Bourgondiërs: roman over Filips de Goede en Karel de Stoute
Conserve, 1993.
Een ridderzaal zonder ridders
Syndikaat, 2018. (Stripverhaal, 9+)
Suske en Wiske. De verloren Van Eyck (nr 351)
Standaard Uitgeverij, 2020.
Jonkvrouw
Facet, 2005. (14+)