De slag bij Gavere
De Bourgondiërs
In de jaren 1400 zijn de hertogenHertogen zijn mensen van adel. Ze zijn baas in een bepaald gebied. van Bourgondië de baas in de Lage LandenOngeveer het gebied van België en Nederland. . Een van die hertogen is Filips de Goede. Hij wil meer macht. Maar de Vlaamse steden willen dat niet. Zij komen in opstand tegen de hertog.
De steden in het graafschap Vlaanderen hebben in de middeleeuwen veel macht. Ze hebben veel vrijheid. En ze kunnen veel zelf beslissen.
Dat vindt hertog Filips de Goede niet goed. Hij maakt plannen om zijn macht te vergroten. Die plannen maken de steden bang en boos. Zij willen hun vrijheid niet verliezen en komen in opstand.
Op 23 juli 1453 gaan soldaten van Gent naar Gavere. Daar vechten ze tegen het leger van hertog Filips de Goede. Maar de hertog wint de veldslag. Veel soldaten van Gent springen in de rivier de Schelde en verdrinken. Anderen worden gedood. Door het verlies van de slag is Gent veel vrijheden kwijt. Filips de Goede krijgt meer macht in de Lage Landen.
Chroniques de Hainaut, Brussel, Koninklijke Bibliotheek, Ms. 9242, fol. 1r.
Deze miniatuur van Rogier Van der Weyden toont een schrijver die een boek presenteert aan Filips de Goede. De Bourgondische hertogen legden een enorme boekenverzameling aan: de Librije van Bourgondië. Hun collectie legde de basis voor de huidige Koninklijke Bibliotheek van België.
De Bourgondiërs
In het begin zijn de hertogen van Bourgondië niet zo machtig. Ze hebben een klein stuk land in Frankrijk. Het zijn leenmannen van de Franse koning. Dat betekent dat ze moeten luisteren naar de Franse koning. Ze moeten hem ook steunen. Maar later krijgen de hertogen meer macht.
In 1369 trouwt de Bourgondische hertog Filips de Stoute met Margaretha van Male. Zij is de dochter van de graaf van Vlaanderen. De graaf is de baas over Vlaanderen, zijn graafschap. De graaf van Vlaanderen sterft in 1384. Het graafschap Vlaanderen gaat als erfenis naar zijn dochter Margaretha en haar man Filips. Zo krijgt de hertog van Bourgondië ook macht over het rijke Vlaanderen.
Eén groot rijk
Filips de Goede is de kleinzoon van Filips de Stoute. Filips de Goede is ook hertog van Bourgondië. Hij wordt de baas in veel delen van de Lage Landen. En hij brengt al die delen samen in één groot rijk. Filips de Goede wil controle over alles. De steden in de Lage Landen verliezen veel vrijheden en rechten.
Geen macht over Limburg
Filips de Goede controleert een groot deel van wat vandaag België en Nederland is. En nog veel meer gebieden. Maar niet het graafschap Loon, dat is de huidige provincie Limburg. Dat gebied hoort bij een ander land: het Prinsbisdom Luik.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Het verhaal van Vlaanderen – Zwarte dood en gouden tijden
Bron: VRT archief, De Mensen – 29 jan 2023
Het verhaal van Vlaanderen – Zwarte dood en gouden tijden
Bron: VRT archief, De Mensen – 29 jan 2023
Het verhaal van Vlaanderen – Zwarte dood en gouden tijden
Bron: VRT archief, De Mensen – 29 jan 2023
Non-fictie
Vlaamse miniaturen 1404-1482
Davidsfonds, 2011.
De wereld van de Bourgondiërs: 1363 – 1477
Bekking & Blitz, 2011.
De Bourgondische vorsten, 1315-1530
Davidsfonds, 2008.
Graven van Vlaanderen. Vlaamse vorsten in woord en beeld
Walburgpers, 2013.
Karel de Stoute (1433 – 1477): pracht en praal in Bourgondië
Mercatorfonds, 2009.
Gouden tijden: rijkdom en status in de middeleeuwen in de Zuidelijke Nederlanden
Lannoo, 2016.
De Bourgondiërs. De Nederlanden op weg naar eenheid 1384-1530
Meulenhoff, 1997.
De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen
De Bezige Bij, 2019.
Fictie
Op een wit paard
Averbode, 1993. (12+)
Floris en Belle
Averbode, 2000. (12+)
Een masker van ijs
Meulenhoff, 1987. (12+)
De laatsten der Bourgondiërs: roman over Filips de Goede en Karel de Stoute
Conserve, 1993.
Een ridderzaal zonder ridders
Syndikaat, 2018. (Stripverhaal, 9+)
Suske en Wiske. De verloren Van Eyck (nr 351)
Standaard Uitgeverij, 2020.
Jonkvrouw
Facet, 2005. (14+)