Treurend Ouderpaar.

Treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz staat sinds 1956 op de Duitse begraafplaats in Vladslo, een deelgemeente van Diksmuide |  www.artinflanders.be – fotograaf Hugo Maertens.

Macht & verzet
Lees dit artikel in:
Wanneer je de voorleesfunctie activeert, krijg je per paragraaf een balkje te zien waarmee je dat stukje tekst kan laten voorlezen.
1914 - 1918
Lees voor

Treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz

De Eerste Wereldoorlog

Treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz op de begraafplaats van Duitse soldaten in Vladslo geeft treffend uitdrukking aan het universele leed van de Eerste Wereldoorlog. De Duitse kunstenares verloor haar jongste zoon Peter bij het begin van het conflict. Ze uitte haar verdriet met twee beelden: een rouwende moeder en vader.

Lees voor

Käthe Kollwitz ontwierp het werk als grafmonument voor haar 18-jarige zoon Peter, die in oktober 1914 sneuvelde tijdens de slag aan de IJzer. Tussen 1927 en 1932 realiseerde ze het beeldenpaar. Het werd een eerbetoon aan alle jonge oorlogsslachtoffers.

Nooit eerder vloeide zoveel bloed op Belgische bodem als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van de miljoenen doden wereldwijd stierven er ongeveer 600.000 in de Vlaamse Westhoek. Ze waren afkomstig uit alle hoeken van de wereld en lieten allemaal rouwende naasten na. In 2023 erkende Unesco de Duitse begraafplaats in Vladslo als werelderfgoed, samen met 138 andere begraafplaatsen en sites uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.

Lakenhal Ieper.

Westhoek verbeeldt, Privécollectie.

De Lakenhal in Ieper na haar verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lees voor

De Eerste Wereldoorlog

Toen de Eerste Wereldoorlog op 28 juli 1914 begon, was België een neutraal land. Het behoorde niet tot een van de twee grote machtsblokken die tegenover elkaar stonden: de Centralen (het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije) en de Entente (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland). Die neutraliteit belette niet dat het Duitse leger op 4 augustus 1914 België binnenviel. Het Belgische leger vocht terug, met de steun van het Franse en Britse rijk.

De Duitse opmars liep eind oktober 1914 vast aan de IJzer. Een langgerekt loopgravenfront strekte zich uit van de kust in Nieuwpoort door Noord-Frankrijk tot aan Zwitserland. Van België bleef alleen een klein hoekje van West-Vlaanderen, achter de IJzer, vrij. In Veurne had het Belgische leger, met aan het hoofd koning Albert I, zijn hoofdkwartier. De regering vertrok naar Frankrijk.

Het grootste deel van het land werd bezet door het Duitse leger. De bezetting was zwaar. Talloze verordeningen beperkten het leven van de bevolking. De meest gehate maatregel was de verplichte tewerkstelling vanaf 1916: ruim 180.000 Belgen moesten werken voor de Duitse oorlogsindustrie.

Militaire vernieuwingen zoals gifgas, tanks en vliegtuigen zorgden voor een ongeziene slachtpartij. Pas toen de Verenigde Staten van Amerika actief aan de oorlog in West-Europa deelnamen, kwam er beweging in de frontlijn. Het Duitse leger werd teruggedrongen. Op 11 november 1918 ondertekenden de oorlogvoerende partijen een wapenstilstand. België betreurde meer dan 40.000 militaire en 23.000 burgerlijke doden, een groot deel van de industriële infrastructuur was vernietigd en talrijke steden en dorpen waren verwoest.

Focuspunten

Vluchtelingen Wereldoorlog I

Alamy Stock Photo, Colin Waters.

Belgen op de vlucht na de Duitse invasie in 1914.

 

 

 

Lees voor

Vluchtelingen

De oorlog bracht een grote volksverhuizing op gang. Naar schatting een derde van de toen 7,6 miljoen Belgen sloeg op de vlucht voor de oprukkende Duitse troepen. Velen probeerden te ontsnappen aan de bombardementen, maar ook aan het geweld en de wreedheden. Het Duitse leger vermoordde ruim vijfduizend onschuldige burgers tijdens wraakacties en stak hele steden in brand, zoals Dinant, Leuven, Aarschot en Dendermonde.

Zo’n 1,5 miljoen Belgen vluchtten naar Frankrijk, Groot-Brittannië en het neutrale Nederland. Nadat het front zich had gestabiliseerd, keerden de meesten terug. Toch zouden maar liefst 600.000 Belgen de hele oorlog in het buitenland doorbrengen. In hun gastland kregen ze humanitaire hulp en ontstonden Belgische kampen. In de Britse en Amerikaanse pers werd met veel sympathie geschreven over ‘Poor Little Belgium’.

Aan beide kanten van de frontlijn werden geregeld hele dorpen en steden geëvacueerd. De inwoners van Roeselare moesten in 1917 hun stad gedwongen verlaten en kregen onderdak in Duffel, Lier en Herentals. Die mensen konden, net als de Belgen in het buitenland, vaak pas na de wapenstilstand van 11 november 1918 terug naar huis – als dat huis er nog stond. Alleen al in de Westhoek waren 65.000 woningen vernield. De ellende van de oorlog duurde voor ontelbare gezinnen nog jaren voort na 1918.

Last Post

Ieper, Last Post Association.

De klaroenblazers van de Last Post Association brengen sinds 1928 elke avond om acht uur The Last Post aan de Menenpoort in Ieper. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de ceremonie door een verbod van de Duitse bezetter niet plaatsvinden. De foto toont de ceremonie in 1929.

Lees voor

De oorlog herdenken

De Eerste Wereldoorlog werd op bijna alle continenten uitgevochten. In België kreeg vooral de Westhoek het hard te verduren. Het Duitse leger stond er vier jaar lang tegenover Belgen, Fransen en Britten.

Frankrijk en Groot-Brittannië zetten aan het Europese Westfront veel troepen in uit hun kolonies. De West-Vlamingen maakten in 1914-1918 kennis met mensen uit Marokko en Algerije, Brits-Indië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook arbeiderskorpsen uit China streken er neer. België zette geen soldaten uit zijn Afrikaanse kolonie in, op 32 Congolezen na. Duizenden zwarte soldaten namen wel deel aan de Belgische campagne in Oost-Afrika.

Mensen uit alle windstreken vonden hun laatste rustplaats in de Westhoek. De meesten kregen een graf in een van de talrijke militaire begraafplaatsen die zo kenmerkend zijn voor deze regio. Er werden monumenten opgericht om de doden en vermisten te herdenken. Het bekendste is wellicht de Menenpoort in Ieper met de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten uit het Britse rijk. De Westhoek werd een pelgrimsplaats voor oud-strijders en familieleden van gesneuvelde soldaten. Tot vandaag is de Eerste Wereldoorlog alomtegenwoordig in de streek en worden in vele landen de slachtoffers herdacht met de klaproos uit ‘Flanders Fields’ de uitdrukking werd wereldwijd bekend door het gedicht uit 1915 van de Canadese dichter en geneesheer-officier John McCrae: In Flanders fields the poppies blow… als symbool.

Dodendraad
Regionaal Archief Tilburg.

Langs de 450 km lange grens tussen België en Nederland trok de Duitse bezetter vanaf het voorjaar 1915 een driedubbele draadversperring op.  Het middelste hek stond onder een dodelijke spanning van 2000 volt. Aan deze ‘dodendraad’ kwamen ruim 1200 personen om: oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, brievendragers en smokkelaars, passeurs, verzetslieden en deserteurs. Hier ten noorden van Wortel-Kolonie (Hoogstraten) in 1917.

Belgenmonument Amersfoort.
Wikimedia Commons, fotograaf Dick Bos.

Naar schatting één miljoen Belgen vluchtten in het begin van de oorlog naar Nederland. Nog tijdens de oorlog bouwden Belgen in Amersfoort het Belgenmonument als dank voor de gastvrijheid. Het is het grootste monument van Nederland.

Spahis Veurne.
Westhoek verbeeldt, privécollectie.

Inwoners van Veurne bekijken een defilé van een regiment spahi’s: Franse lichte ruiterij gerekruteerd in Noord-Afrika (het huidige Marokko, Algerije en Tunesië), najaar 1914.

Hirohito.
KU Leuven, Universiteitsarchief. Archief en Museum van het Vlaams Studentenleven.

Kardinaal Désiré Mercier (1851-1926) vergezelt de Japanse kroonprins Hirohito (1901-1981) bij een bezoek aan de verwoeste universiteitsbibliotheek van Leuven, 1921.

Bloemzak.
Ieper, In Flanders Fields Museum.

Versierde bloemzak van de Commission for Relief in Belgium, 1915. De bloemzak is een symbool van de internationale voedselsteun die België tijdens de oorlog kreeg, meteen de eerste grote internationale voedselhulpactie ter wereld.

Chinese labour corps lage resolutie.
Fotograaf Michaël Depestele.

Het graf van Hsu Tien Hsig, een Chinese arbeider aan het front, op Reninghelst New Military Cemetery (Poperinge).

Ontdek nog meer over dit onderwerp

100 Jaar Groote oorlog
Vlaanderen Vakantieland

Bron: VRT archief, In Flanders Fields Museum – 25 jan 2014

Captain Walker
Ten oorlog special – Onder Vlaamse velden

Bron: VRT archief, De chinezen – 17 april 2018

Chinezen
Terzake

Bron: VRT archief en In Flanders Fields Museum – 1 apr 2014

Gasaanval
Journaal

Bron: VRT archief en In Flanders Fields Museum – 22 apr 2015

Jeanne de Beir
Meer vrouw op straat – Brugge

Bron: VRT archief, De chinezen – 14 april 2020

Langemark
Journaal

Bron: VRT archief, In Flanders Fields Museum – 21 okt 2014

Leuven
Journaal

Bron: VRT archief – 24 aug 2014

Mijnslag
Karrewiet

Bron: VRT archief , In Flanders Fields Museum – 6 okt 2017

Monument
Journaal

Bron: VRT archief – 23 okt 2014

Pontonbrug
Journaal

Bron: VRT archief en Stad Antwerpen – 3 okt 2014

Pontonbrug Karrewiet
Karrewiet

Bron: VRT archief en Stad Antwerpen – 3 okt 2014

Vluchten NL
Journaal

Bron: VRT archief en Heemkundige Kring Baarle-Nassau-Hertog – 4 okt 2014

Wannes Cappelle
Terzake

Bron: VRT archief – 27 jun 2014

Non-fictie


Amara Michaël, Chielens Piet & Op De Beeck Hans
Vluchten voor de oorlog: Belgische vluchtelingen, 1914-1918

Davidsfonds, 2004. 

Bostyn Franky, e.a.
14-18. Oorlog in België

Davidsfonds, 2014. 

Brosens Griet
Congo aan den Yser, de 32 Congolese soldaten van het Belgisch leger in de Eerste Wereldoorlog

Manteau, 2013. 

Chielens Piet, Dendooven Dominiek & Decoodt Hannelore
De laatste getuige. Het landschap van Wereldoorlog I in Vlaanderen

Lannoo, 2006. 

De Schaepdrijver Sophie
De Groote Oorlog. Het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog

Atlas Contact, 1997. 

Dendooven Dominiek & Chielens Piet
Wereldoorlog I. Vijf continenten in Vlaanderen

Lannoo, 2008. 

Dendooven Dominiek
De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog

EPO, 2019. 

Desreumaux John
Land van schroot en knoken. Slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek 1918-heden

Davidsfonds, 2011. 

Geheugen Collectief
Tegen-strijd. De beleving van de Eerste Wereldoorlog in het land van Dendermonde

Davidsfonds, 2014. 

Loveling Virginie
Oorlogsdagboeken 1914-1918: een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog

De Bezige Bij, 2013. 

Meire Johan
De stilte van de Salient, de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog rond Ieper

Lannoo, 2003. 

Musschoot Dirk
Belgen maken bommen. Zesduizend militairen en vluchtelingen in de munitiefabriek van Birtley, Engeland (1916-1919)

Lannoo, 2016. 

Nath Giselle
Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België

Manteau, 2013. 

Serrien Pieter
Oorlogsdagen. Overleven in bezet Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Manteau, 2013. 

Van Damme Paul
Vriend over vijand. De Grote Oorlog in spotprenten

Lannoo, 2013. 

Van Der Fraenen Jan
Voor den kop geschoten. Executies van Belgische spionnen door de Duitse bezetter (1914-1918)

Roularta, 2009. 

Van Der Linden Martijn
De grote oorlog: een kijkboek over de Eerste Wereldoorlog

Lannoo, 2014. (6-9 jaar) 

Van Pevenage Odon, Adriaenssens Ivan & Chielens Piet
Odon: oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat

Lannoo, 2019. 

Van Thuyne Dirk
1914, de Duitsers komen: de moordende begindagen van de Eerste Wereldoorlog

Lannoo, 2010. 

Vanoutrive Philip
De allerlaatste getuigen van WOI

Lannoo, 2011. 

Verleyen Misjoe & De Meyer Marc
Augustus 1914. België op de vlucht

Manteau, 2013. 

Vervarcke Kathelijn
Käthe Kollwitz. De stem van een generatie treurende ouders

De Klaproos, 2014. 

Vervarcke Kathelijn
Peter Kollwitz: Diksmuide, 22 oktober 1914

De Klaproos, 2013. 

Fictie


Adriaenssens Ivan
Elsie en Mairi – Engelen van Flanders Fields

Lannoo, 2013. (strip) 

Adriaenssens Ivan, Garcia Petrus, Klochkov Gustavo & Geheugen Collectief
Cher Ami. Ode aan de dieren in de Eerste Wereldoorlog

Lannoo, 2016. 

Boesberg André
Tunnelkoorts

Lannoo, 2008. (12+) 

Brijs Stefan
Post voor mevrouw Bromley

Atlas Contact, 2011. 

De Bel Marc
Ule. ‘Ik was veertien in 1914’

Manteau, 2013. (13+) 

Dierickx Karen
De grote verliezer

Abimo, 2013. (11+) 

Dierickx Karen
Wat niemand weet

Clavis, 2013. (15+) 

Hertmans Stefan
Oorlog en terpentijn

De Bezige Bij, 2013. 

Kuyper Hans
Achter de draad

Leopold, 2014. (10+) 

Lagrou Patrick
Milans Groote Oorlog

Clavis, 2013. (10+) 

Mortier Erwin
Godenslaap

De Bezige Bij, 2020. 

Sax Aline
De dodendraad

Averbode, 2014. (10+) 

Sax Aline
Het meisje en de soldaat

De Eenhoorn, 2013. (12+) 

Sinaeve Wouter en Nyklyn
Kind van de Westhoek

De Eenhoorn, 2012. 

Tardi Jacques
De grote slachting

Casterman, 2010. (strip) 

Van Ginderachter Maarten, Aerts Koen & Vrints Antoon (red.)
Het land dat nooit was: een tegenfeitelijke geschiedenis van België

De Bezige Bij, 2015. 

Van Gucht Peter & Morjaeu Luc
Suske en Wiske, Het Schrikkelspook (nr. 336)

De Standaard, 2014. 

Vandevelde Hedwig
Een lied voor Lore

Davidsfonds-Infodok, 2008. (12+) 

Van Steenberge Kris
Woesten

Vrijdag, 2013. 

Vereecken Kathleen
Alles komt goed, altijd

Lannoo, 2018. (11+) 

Verreydt Detty
Niet welkom

Clavis, 2013. (10+) 

Vriens Jacques
Smokkelkinderen

Van Holkema & Warendorf, 2016. (10+)