Treurend Ouderpaar.

Treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz staat sinds 1956 op de Duitse begraafplaats in Vladslo, een deelgemeente van Diksmuide |  www.artinflanders.be – fotograaf Hugo Maertens.

Macht & verzet
Lees dit artikel in:
1914 - 1918
Lees voor

Treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz

De Eerste Wereldoorlog

Käthe Kollwitz is een kunstenares uit Duitsland. In 1914 sterft haar jongste zoon Peter in de Eerste Wereldoorlog in België. Hij is maar 18 jaar oud. Kollwitz heeft veel verdriet. Daarom maakt ze beelden van een moeder en vader die verdriet hebben, of treuren.

Lees voor

In de Eerste Wereldoorlog komen soldaten uit de hele wereld vechten in België. In de provincie West-Vlaanderen is het frontEen grens in een oorlog waar twee partijen tegen elkaar vechten. . Aan de ene kant staan de Belgische, Franse en Britse soldaten. Aan de andere kant de Duitse soldaten. Ongeveer 600.000 mensen sterven in die gevechten.

In de hele wereld sterven nog veel meer mensen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Miljoenen families en vrienden hebben verdriet. Net zoals Käthe Kollwitz. Haar beelden staan vandaag op een kerkhof in Vladslo, bij Diksmuide. Dat is niet ver van waar haar zoon Peter stierf. De beelden van de treurende ouders doen je nadenken over alle jonge slachtoffers van de oorlog.

Lakenhal Ieper.

Westhoek verbeeldt, Privécollectie.

De Lakenhal in Ieper na haar verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lees voor

De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog begint op 28 juli 1914. Aan de ene kant vechten landen als Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Aan de andere kant onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. België wil niet meedoen. Het hoort niet bij een van de twee kanten.

Toch valt het Duitse leger België aan op 4 augustus 1914. Het Belgische leger vecht hard terug. Het krijgt hulp van Frankrijk en Groot-Brittannië. In oktober 1914 kunnen ze het Duitse leger stoppen aan een rivier in West-Vlaanderen: de IJzer. Zo kunnen ze een klein stukje van België vrijhouden. Aan de IJzer graven beide legers loopgravenDiepe en lange gangen in de grond, om soldaten te beschermen tegen kogels en bommen. .

Duitsers veroveren België

Een klein stukje van België tussen de zee en de IJzer blijft vrij. Dat stuk kan het Duitse leger niet veroveren. De rest van het land wel. De oorlog duurt meer dan vier jaar. Die tijd is zwaar. Er zijn veel regels. Die maken het leven van de mensen moeilijk. Ze mogen bijvoorbeeld ‘s avonds niet op straat komen. De regel die de mensen het meest haten? De dwang-arbeid. Meer dan 180.000 Belgen moeten in Duitsland wapens en anders dingen maken voor het Duitse leger. Ze hebben geen keuze.

Nieuwe wapens

De legers gebruiken nieuwe wapens in de oorlog. Bijvoorbeeld gifgas, tanks en vliegtuigen. Die zorgen voor veel doden. Later komen ook soldaten uit de Verenigde Staten van Amerika meevechten tegen de Duitsers. Pas dan lukt het om het Duitse leger te verslaan. Op 11 november 1918 ondertekenen de landen een wapenstilstand. De soldaten mogen dan geen wapens meer gebruiken. De oorlog is gedaan. In België zijn heel veel fabrieken, steden en dorpen totaal kapot.

Focuspunten

Vluchtelingen Wereldoorlog I

Alamy Stock Photo, Colin Waters.

Belgen op de vlucht na de Duitse invasie in 1914.

 

 

 

Lees voor

Vluchtelingen

Als de oorlog begint, zijn veel mensen bang. Voor de bommen, voor het geweld en voor de vreselijke dingen die de Duitse soldaten doen. De Duitse soldaten vermoorden mannen, vrouwen en kinderen. Ze steken steden in brand, zoals Dinant, Leuven, Aarschot en Dendermonde. Veel inwoners willen daarom vluchten.

Meer dan 1,5 miljoen Belgen vluchten naar Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. De meesten komen snel terug. 600.000 Belgen blijven de hele oorlog in het buitenland. In hun nieuwe land krijgen ze hulp. Er zijn kampen voor Belgische vluchtelingen. De Britse en Amerikaanse kranten hebben medelijden met België. Ze noemen het ‘Poor Little Belgium’ of ‘arm, klein België’.

Vluchten in eigen land

Niet iedereen vlucht naar het buitenland. Als in dorpen gevochten wordt, moeten inwoners naar een veilige plaats. De inwoners van Roeselare bijvoorbeeld. In 1917 moeten zij weg uit hun stad. Zij worden weggevoerd naar dorpen waar niet gevochten wordt.

De vluchtelingen kunnen vaak pas na de oorlog terug naar huis. Maar hun huis staat er misschien niet meer. In België zijn 65.000 woningen kapot.

Last Post

Ieper, Last Post Association.

De klaroenblazers van de Last Post Association brengen sinds 1928 elke avond om acht uur The Last Post aan de Menenpoort in Ieper. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de ceremonie door een verbod van de Duitse bezetter niet plaatsvinden. De foto toont de ceremonie in 1929.

Lees voor

De oorlog herdenken

In België vecht het Duitse leger tegen Belgen, Fransen en Britten. De legers hebben zo veel mogelijk soldaten nodig. Daarom halen Frankrijk en Groot-Brittannië ook soldaten uit hun kolonies. Er vechten soldaten uit Marokko, Algerije, Indië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en China mee. België haalt geen soldaten uit zijn kolonie Congo. Er vechten wel 32 Congolezen mee. Die woonden al voor de oorlog in België.

Monumenten voor de doden

In West-Vlaanderen zijn veel slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven. Ze komen uit alle hoeken van de wereld.

Families van dode soldaten komen naar de begraafplaatsen voor soldaten. Er worden monumenten gebouwd. Dit zijn plekken om doden en vermistenMensen die weg zijn zonder dat je weet waar ze zijn.  te herdenken. Het bekendste monument is de Menenpoort in Ieper. Daarop staan de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten uit het Britse leger.

De Eerste Wereldoorlog is nog altijd heel belangrijk in West-Vlaanderen. Veel bezoekers komen om over de oorlog te leren.

Dodendraad
Regionaal Archief Tilburg.

Langs de 450 km lange grens tussen België en Nederland trok de Duitse bezetter vanaf het voorjaar 1915 een driedubbele draadversperring op.  Het middelste hek stond onder een dodelijke spanning van 2000 volt. Aan deze ‘dodendraad’ kwamen ruim 1200 personen om: oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, brievendragers en smokkelaars, passeurs, verzetslieden en deserteurs. Hier ten noorden van Wortel-Kolonie (Hoogstraten) in 1917.

Belgenmonument Amersfoort.
Wikimedia Commons, fotograaf Dick Bos.

Naar schatting één miljoen Belgen vluchtten in het begin van de oorlog naar Nederland. Nog tijdens de oorlog bouwden Belgen in Amersfoort het Belgenmonument als dank voor de gastvrijheid. Het is het grootste monument van Nederland.

Spahis Veurne.
Westhoek verbeeldt, privécollectie.

Inwoners van Veurne bekijken een defilé van een regiment spahi’s: Franse lichte ruiterij gerekruteerd in Noord-Afrika (het huidige Marokko, Algerije en Tunesië), najaar 1914.

Hirohito.
KU Leuven, Universiteitsarchief. Archief en Museum van het Vlaams Studentenleven.

Kardinaal Désiré Mercier (1851-1926) vergezelt de Japanse kroonprins Hirohito (1901-1981) bij een bezoek aan de verwoeste universiteitsbibliotheek van Leuven, 1921.

Bloemzak.
Ieper, In Flanders Fields Museum.

Versierde bloemzak van de Commission for Relief in Belgium, 1915. De bloemzak is een symbool van de internationale voedselsteun die België tijdens de oorlog kreeg, meteen de eerste grote internationale voedselhulpactie ter wereld.

Chinese labour corps lage resolutie.
Fotograaf Michaël Depestele.

Het graf van Hsu Tien Hsig, een Chinese arbeider aan het front, op Reninghelst New Military Cemetery (Poperinge).

Ontdek nog meer over dit onderwerp

100 Jaar Groote oorlog
Vlaanderen Vakantieland

Bron: VRT archief, In Flanders Fields Museum – 25 jan 2014

Captain Walker
Ten oorlog special – Onder Vlaamse velden

Bron: VRT archief, De chinezen – 17 april 2018

Chinezen
Terzake

Bron: VRT archief en In Flanders Fields Museum – 1 apr 2014

Gasaanval
Journaal

Bron: VRT archief en In Flanders Fields Museum – 22 apr 2015

Jeanne de Beir
Meer vrouw op straat – Brugge

Bron: VRT archief, De chinezen – 14 april 2020

Langemark
Journaal

Bron: VRT archief, In Flanders Fields Museum – 21 okt 2014

Leuven
Journaal

Bron: VRT archief – 24 aug 2014

Mijnslag
Karrewiet

Bron: VRT archief , In Flanders Fields Museum – 6 okt 2017

Monument
Journaal

Bron: VRT archief – 23 okt 2014

Pontonbrug
Journaal

Bron: VRT archief en Stad Antwerpen – 3 okt 2014

Pontonbrug Karrewiet
Karrewiet

Bron: VRT archief en Stad Antwerpen – 3 okt 2014

Vluchten NL
Journaal

Bron: VRT archief en Heemkundige Kring Baarle-Nassau-Hertog – 4 okt 2014

Wannes Cappelle
Terzake

Bron: VRT archief – 27 jun 2014

Non-fictie


Amara Michaël, Chielens Piet & Op De Beeck Hans
Vluchten voor de oorlog: Belgische vluchtelingen, 1914-1918

Davidsfonds, 2004. 

Bostyn Franky, e.a.
14-18. Oorlog in België

Davidsfonds, 2014. 

Brosens Griet
Congo aan den Yser, de 32 Congolese soldaten van het Belgisch leger in de Eerste Wereldoorlog

Manteau, 2013. 

Chielens Piet, Dendooven Dominiek & Decoodt Hannelore
De laatste getuige. Het landschap van Wereldoorlog I in Vlaanderen

Lannoo, 2006. 

De Schaepdrijver Sophie
De Groote Oorlog. Het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog

Atlas Contact, 1997. 

Dendooven Dominiek & Chielens Piet
Wereldoorlog I. Vijf continenten in Vlaanderen

Lannoo, 2008. 

Dendooven Dominiek
De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog

EPO, 2019. 

Desreumaux John
Land van schroot en knoken. Slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek 1918-heden

Davidsfonds, 2011. 

Geheugen Collectief
Tegen-strijd. De beleving van de Eerste Wereldoorlog in het land van Dendermonde

Davidsfonds, 2014. 

Loveling Virginie
Oorlogsdagboeken 1914-1918: een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog

De Bezige Bij, 2013. 

Meire Johan
De stilte van de Salient, de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog rond Ieper

Lannoo, 2003. 

Musschoot Dirk
Belgen maken bommen. Zesduizend militairen en vluchtelingen in de munitiefabriek van Birtley, Engeland (1916-1919)

Lannoo, 2016. 

Nath Giselle
Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België

Manteau, 2013. 

Serrien Pieter
Oorlogsdagen. Overleven in bezet Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Manteau, 2013. 

Van Damme Paul
Vriend over vijand. De Grote Oorlog in spotprenten

Lannoo, 2013. 

Van Der Fraenen Jan
Voor den kop geschoten. Executies van Belgische spionnen door de Duitse bezetter (1914-1918)

Roularta, 2009. 

Van Der Linden Martijn
De grote oorlog: een kijkboek over de Eerste Wereldoorlog

Lannoo, 2014. (6-9 jaar) 

Van Pevenage Odon, Adriaenssens Ivan & Chielens Piet
Odon: oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat

Lannoo, 2019. 

Van Thuyne Dirk
1914, de Duitsers komen: de moordende begindagen van de Eerste Wereldoorlog

Lannoo, 2010. 

Vanoutrive Philip
De allerlaatste getuigen van WOI

Lannoo, 2011. 

Verleyen Misjoe & De Meyer Marc
Augustus 1914. België op de vlucht

Manteau, 2013. 

Vervarcke Kathelijn
Käthe Kollwitz. De stem van een generatie treurende ouders

De Klaproos, 2014. 

Vervarcke Kathelijn
Peter Kollwitz: Diksmuide, 22 oktober 1914

De Klaproos, 2013. 

Fictie


Adriaenssens Ivan
Elsie en Mairi – Engelen van Flanders Fields

Lannoo, 2013. (strip) 

Adriaenssens Ivan, Garcia Petrus, Klochkov Gustavo & Geheugen Collectief
Cher Ami. Ode aan de dieren in de Eerste Wereldoorlog

Lannoo, 2016. 

Boesberg André
Tunnelkoorts

Lannoo, 2008. (12+) 

Brijs Stefan
Post voor mevrouw Bromley

Atlas Contact, 2011. 

De Bel Marc
Ule. ‘Ik was veertien in 1914’

Manteau, 2013. (13+) 

Dierickx Karen
De grote verliezer

Abimo, 2013. (11+) 

Dierickx Karen
Wat niemand weet

Clavis, 2013. (15+) 

Hertmans Stefan
Oorlog en terpentijn

De Bezige Bij, 2013. 

Kuyper Hans
Achter de draad

Leopold, 2014. (10+) 

Lagrou Patrick
Milans Groote Oorlog

Clavis, 2013. (10+) 

Mortier Erwin
Godenslaap

De Bezige Bij, 2020. 

Sax Aline
De dodendraad

Averbode, 2014. (10+) 

Sax Aline
Het meisje en de soldaat

De Eenhoorn, 2013. (12+) 

Sinaeve Wouter en Nyklyn
Kind van de Westhoek

De Eenhoorn, 2012. 

Tardi Jacques
De grote slachting

Casterman, 2010. (strip) 

Van Ginderachter Maarten, Aerts Koen & Vrints Antoon (red.)
Het land dat nooit was: een tegenfeitelijke geschiedenis van België

De Bezige Bij, 2015. 

Van Gucht Peter & Morjaeu Luc
Suske en Wiske, Het Schrikkelspook (nr. 336)

De Standaard, 2014. 

Vandevelde Hedwig
Een lied voor Lore

Davidsfonds-Infodok, 2008. (12+) 

Van Steenberge Kris
Woesten

Vrijdag, 2013. 

Vereecken Kathleen
Alles komt goed, altijd

Lannoo, 2018. (11+) 

Verreydt Detty
Niet welkom

Clavis, 2013. (10+) 

Vriens Jacques
Smokkelkinderen

Van Holkema & Warendorf, 2016. (10+)