Het homohuwelijk
Holebi’s, van discriminatie tot emancipatie
Ze schreven geschiedenis met een simpel jawoord. Op 6 juni 2003 trouwden twee bruiden in Kapellen met elkaar. Het was het eerste huwelijk tussen lesbiennes in België. Een week later trouwden voor het eerst twee mannen.
België was daarmee, na Nederland, het tweede land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen. Voor de holebibeweging was dat een belangrijke doorbraak. Vanuit de politiek en in de pers kwam er maar weinig tegenkanting meer
De jaren nadien zetten de overheden in België nog meer stappen op het vlak van de rechten voor de LGBTI+-gemeenschapEngelse afkorting die staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, non-binair en alle mensen die niet heteroseksueel zijn. . Sinds 2006 kunnen stellen van hetzelfde geslacht kinderen adopteren. In 2006 en opnieuw in 2018 werd het makkelijker voor transgender personen om hun officiële geslachtsregistratie aan te passen. Vandaag bestaat het homohuwelijk in de meeste landen van de Europese Unie. Wereldwijd worden mensen echter nog steeds gediscrimineerduitsluiting of negatieve behandeling van personen op basis van sociale status, geslacht of geloof. of zelfs vervolgd omwille van hun geaardheid of genderidentiteitde mate waarin iemand zich man, vrouw, beide of geen van beide voelt. .
Wikimedia Commons.
In 2000 opende op de Draakplaats in Antwerpen Het Roze Huis. Landelijk vervulde het een pioniersrol op meerdere actieterreinen, zoals initiatieven voor specifieke doelgroepen (ouderen, nieuwe Vlamingen…) en internationale solidariteit.
Holebi’s, van discriminatie tot emancipatie
De strijd om rechten voor holebi’s in België en Vlaanderen kwam pas echt op gang na de Tweede Wereldoorlog. Het thema werd het voorwerp van maatschappelijk debat in 1965, toen het Belgische parlement een nieuwe wet op de jeugdbescherming goedkeurde. De wet liet heteroseks toe voor minderjarigen vanaf 16 jaar, maar verbood homoseksuele activiteiten tot 18 jaar.
Niet alleen in de wet, ook in het dagelijkse leven werden holebi’s toen gediscrimineerd. Een leraar in een homorelatie riskeerde bijvoorbeeld ontslag. Maar de wet uit 1965 zwengelde ook het debat aan. Homoseksualiteit verscheen voor het eerst als thema in de media, onder andere in televisie-uitzendingen. Homo’s en lesbiennes kwamen op straat om te protesteren. In 1985 werd het betwiste wetsartikel weliswaar afgeschaft, maar daarmee was de discriminatie niet van de baan. De verspreiding van de toen nog onbekende ziekte aids, begin jaren 1980, wakkerde de stigmatisering opnieuw aan.
Vanaf het midden van de jaren 1990 trad een kentering in. De Vlaamse overheid betrok holebi’s bij haar gelijkekansenbeleid en gaf een stem aan middenveldorganisaties en academici. In de jaren daarna zorgde de Belgische regering voor enkele beslissende legale hervormingen. Dat leidde in 1998 tot een regeling over wettelijk samenwonen en de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in 2003. Nieuwe wetgeving bestrafte discriminatie op basis van seksuele geaardheid, sinds 2013 ook op basis van genderidentiteit. Ondanks de wettelijke gelijkheid blijven LGBTI+-personen echter geconfronteerd worden met discriminatie en homofobie.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
De kleur van de stad maakt mijn ziel amoureus. Een LGBTQ-stadskroniek van Antwerpen
Kartonnen Dozen, 2021.
Van alle tijden, in alle culturen: wereldgeschiedenis van de homoseksualiteit
Nieuw Amsterdam, 2006.
Casablanca voorbij. Het bewogen levensverhaal van Corinne Van Tongerloo
Kartonnen Dozen, 2017.
Holebipioniers een geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen
EPO, 2015.
Oud is out. Ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945
Uitgeverij ’t Verschil, 2019.
Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Uitgeverij Vrijdag, 2017.
De Lage Landen uit de kast: pink power en popmuziek
Ertsberg, 2022.
Habibi. Het lief en leed van lgbt-moslims
Uitgeverij Vrijdag, 2021.
Vlaanderen vrijt! 50 jaar seks in Vlaanderen
Steam en Van Halewyck, 2006.
Fictie
Nachtouders
Das Mag, 2019.
Kartonnen dozen
Prometheus, 1991.
Paultje, echt geen jongen
De Eenhoorn, 2016. (13+)
Dani Bennoni
Querido, 2010. (13+)
De spiegelingen
De Bezige Bij, 2013.
Schaduwleven
Davidsfonds Infodok, 2022. (16+)
Nu kijken
Meer kijk/luister materiaal
Nelly & Nadine
(2022)