De Dossinkazerne
De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
In 1942 startten de nazi’s in de bezette gebieden met de deportatie van Joden naar uitroeiingscentra in het Derde Rijk. In België gebruikten ze de Mechelse Dossinkazerne als verzamelkamp. Meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen wachtten er hun deportatie af. Bijna twee derde werd bij aankomst in Auschwitz-Birkenau in gaskamers vermoord. De anderen werden opgevorderd voor slavenarbeid. Slechts 1395 mensen overleefden die gruwel.
Voor de oorlog was in de Dossinkazerne een Belgisch garnizoen gelegerd. De Duitse bezetter maakte er vanaf juli 1942 een verzamelkamp van voor Joden, Roma en Sinti. Het kamppersoneel bestond uit een tiental Duitse en een veertigtal Vlaamse SS’ers. De voedselvoorziening en hygiënische omstandigheden waren erbarmelijk. Brutaliteiten waren schering en inslag. Tussen augustus 1942 en juli 1944 vertrokken 28 treintransporten vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz-Birkenau.
Aan de Jodenvervolging werd onmiddellijk na de oorlog weinig aandacht besteed. Het gebouw werd weer een Belgische legerkazerne en in de jaren 1980 kwamen er appartementen. Sinds 1995 is er een museum gehuisvest, dat in 2012 werd uitgebreid tot ‘Kazerne Dossin Memoriaal, Museum en Onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten’.
Mechelen, Kazerne Dossin.
Na een vertoning van de Duitse propagandafilm Der ewige Jude op 14 april 1941 trok een opgehitste meute door de straten van Antwerpen en vernielde Joodse winkels, huizen en synagogen.
De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de nazi’s hun anti-Joodse ideologie op in de bezette gebieden, ook in België. De Jodenvervolging gebeurde systematisch. Het was een stapsgewijs proces van identificatie, registratie, stigmatisatie, uitsluiting, deportatie en moord.
In de herfst van 1940 stelde de bezetter een definitie op van het begrip ‘Jood’. Alle Joden vanaf 15 jaar moesten zich laten inschrijven in een Jodenregister. Vervolgens vaardigde de bezetter steeds strengere maatregelen uit, met als doel de Joden uit het maatschappelijke leven te bannen. Zo mochten ze geen openbare functies meer opnemen en werden ze niet langer toegelaten op de tram, in het park of in de cinema. De bezetter legde hen een uitgaansverbod op tussen 20 uur en 7 uur. Joodse kinderen mochten enkel nog naar Joodse scholen gaan, Joodse ondernemingen en handelszaken werden opgeheven.
Vanaf mei 1942 moesten alle Joden vanaf 6 jaar een davidster op hun kleding dragen. Zo werden ze voor iedereen zichtbaar gestigmatiseerd. Vanaf juli werden Joden opgeroepen om zich aan te melden in de Dossinkazerne in Mechelen voor zogenaamde ‘tewerkstelling’. Een leugen: ze werden gedeporteerd. Vanaf augustus 1942 hielden de Duitsers razzia’spolitionele actie waarbij mensen, in het bijzonder Joden, worden bijeengedreven en opgepakt. in Antwerpen en Brussel. De opgepakte Joden werden weggevoerd naar de Dossinkazerne en vervolgens naar het vernietigingscentrum en concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. In heel Europa vermoordden de nazi’s naar schatting zes miljoen Joden. Die genocide of volkenmoord staat bekend als de Holocaust.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Regine Beer: mijn leven als KZ A 5148
EPO, 2006.
Vergeten oorlogskinderen: het levensverhaal van de ondergedoken Joodse kinderen Regina en Georges
ASP, 2012.
De laatste getuige: hoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefde
Horizon, 2019.
Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen: het kind van het 20ste konvooi
Van Halewyck, 2005. (9+)
Schimmen met een ster: het bewogen verhaal van joodse ondergedoken kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België
Manteau, 2007.
De Shoah in België
De Bezige Bij, 2011.
Het XXste transport naar Auschwitz
Standaard 2012.
De jodenjagers van de Vlaamse SS: gewone Vlamingen?
Lannoo, 2007.
De laatste reis/Het verhaal van de Holocaust
Clavis, 2011. (10+)
Dossin: wachtkamer van Auschwitz
Lannoo, 2018.
Gewillig België: overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
Manteau, 2007.
De curatoren van het getto: de vereniging van de joden in België tijdens de nazi-bezetting
Lannoo, 2004
Verborgen oorlogsjaren: ondergedoken joodse kinderen getuigen
Lannoo, 2009.
Fictie
Jongen zonder naam
Davidsfonds Infodok, 2015. (12+)
De laatste reis/Het verhaal van de Holocaust
Clavis, 2011. (10+)
Erika’s Verhaal
Hillen, 2005. (8+)
Strips
Maus I en Maus II
De Bezige Bij, 1986 en 1991.
Het konvooi. Het gewicht van het verleden
Casterman, 2012.