De Dossinkazerne
De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Duitse nazi’s de baas in België. Zij vinden dat sommige groepen mensen niet in Europa mogen leven. Bijvoorbeeld de Joden. Daarom willen ze hen doden. Ze doen dat in concentratie-kampenEen gevangenis-kamp waar mensen wreed behandeld worden en vaak sterven. en vernietings-kampenEen concentratie-kamp is een gevangenis-kamp waar mensen wreed behandeld worden en vaak sterven. In een vernietigings-kamp worden mensen meteen vermoord. .
De Joden die in België wonen, worden eerst bij elkaar gebracht in de Dossin- kazerneEen gebouw waar vroeger soldaten woonden. in Mechelen. Vanaf juli 1942 is de Dossin-Kazerne een verzamelplek voor mensen die volgens de nazi’s niet thuishoren in de maatschappij. Vooral Joden, maar ook andere groepen, zoals RomaMensen die oorspronkelijk uit India en Iran komen, maar al eeuwenlang in Europa rondzwerven. . Het leven is er hard. Er zijn Duitse bewakers maar ook Vlaamse.
Meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen worden daar op de trein gezet naar Auschwitz, een kamp in Polen. In Auschwitz vermoorden de nazi’s de meeste Joden meteen met giftig gas. De anderen laten ze werken als slaven. Na de oorlog leven nog maar 1395 van de 25.000 mensen.
In 1995 wordt de Dossin-Kazerne een museum. Het vertelt over het geweld tegen de Joden en andere mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mechelen, Kazerne Dossin.
Na een vertoning van de Duitse propagandafilm Der ewige Jude op 14 april 1941 trok een opgehitste meute door de straten van Antwerpen en vernielde Joodse winkels, huizen en synagogen.
De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de nazi’s de baas in vele landen in Europa. Overal proberen ze Joden te doden. In België doen ze dat met een plan in verschillende stappen:
- Ze willen eerst weten wie Jood is. Joden vanaf 15 jaar moeten hun naam opschrijven op een lijst. Ze krijgen een letter J in hun paspoort. Vanaf 1942 moeten alle Joden vanaf 6 jaar een gele ster van stof op hun kleren naaien. Zo kan iedereen hen herkennen.
- Ze sluiten de Joden uit. Joden mogen niet meer werken als dokter, leerkracht of advocaat. Joden mogen niet op de tram, in het park of naar de film. Ze mogen niet buitenkomen tussen 20 uur en 7 uur. Joodse kinderen mogen alleen naar Joodse scholen gaan. Joodse bedrijven en winkels moeten sluiten.
- Vanaf juli 1942 moeten Joden naar de Dossin-kazerne komen. Om te werken, zeggen de Duitsers. Dat is niet waar. Ze worden naar Auschwitz gebracht.
- Vanaf augustus 1942 doorzoeken de Duitsers de huizen van Joden. Wie thuis is, pakken ze op. Ze brengen ze naar de Dossin-kazerne. Daarna gaan ze ook naar Auschwitz.
In heel Europa vermoorden de nazi’s ongeveer zes miljoen Joden. Die massa-moord noemen we de ‘Holocaust’.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Regine Beer: mijn leven als KZ A 5148
EPO, 2006.
Vergeten oorlogskinderen: het levensverhaal van de ondergedoken Joodse kinderen Regina en Georges
ASP, 2012.
De laatste getuige: hoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefde
Horizon, 2019.
Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen: het kind van het 20ste konvooi
Van Halewyck, 2005. (9+)
Schimmen met een ster: het bewogen verhaal van joodse ondergedoken kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België
Manteau, 2007.
De Shoah in België
De Bezige Bij, 2011.
Het XXste transport naar Auschwitz
Standaard 2012.
De jodenjagers van de Vlaamse SS: gewone Vlamingen?
Lannoo, 2007.
De laatste reis/Het verhaal van de Holocaust
Clavis, 2011. (10+)
Dossin: wachtkamer van Auschwitz
Lannoo, 2018.
Gewillig België: overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
Manteau, 2007.
De curatoren van het getto: de vereniging van de joden in België tijdens de nazi-bezetting
Lannoo, 2004
Verborgen oorlogsjaren: ondergedoken joodse kinderen getuigen
Lannoo, 2009.
Fictie
Jongen zonder naam
Davidsfonds Infodok, 2015. (12+)
De laatste reis/Het verhaal van de Holocaust
Clavis, 2011. (10+)
Het konvooi. Het gewicht van het verleden
Casterman, 2012.
Erika’s Verhaal
Hillen, 2005. (8+)