Dossinkazerne.

De aankomst van opgeroepen Joden op de binnenplaats van de Dossinkazerne, 27 juli 1942 | Mechelen, Kazerne Dossin.

Macht & verzet
Lees dit artikel in:
1940 - 1945
Lees voor

De Dossinkazerne

De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Duitse nazi’s de baas in België. Zij vinden dat sommige groepen mensen niet in Europa mogen leven. Bijvoorbeeld de Joden. Daarom willen ze hen doden. Ze doen dat in concentratie-kampenEen gevangenis-kamp waar mensen wreed behandeld worden en vaak sterven. en vernietings-kampenEen concentratie-kamp is een gevangenis-kamp waar mensen wreed behandeld worden en vaak sterven. In een vernietigings-kamp worden mensen meteen vermoord. .

De Joden die in België wonen, worden eerst bij elkaar gebracht in de Dossin- kazerneEen gebouw waar vroeger soldaten woonden. in Mechelen. Vanaf juli 1942 is de Dossin-Kazerne een verzamelplek voor mensen die volgens de nazi’s niet thuishoren in de maatschappij. Vooral Joden, maar ook andere groepen, zoals RomaMensen die oorspronkelijk uit India en Iran komen, maar al eeuwenlang in Europa rondzwerven. . Het leven is er hard. Er zijn Duitse bewakers maar ook Vlaamse.

Meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen worden daar op de trein gezet naar Auschwitz, een kamp in Polen. In Auschwitz vermoorden de nazi’s de meeste Joden meteen met giftig gas. De anderen laten ze werken als slaven. Na de oorlog leven nog maar 1395 van de 25.000 mensen.

Lees voor

In 1995 wordt de Dossin-Kazerne een museum. Het vertelt over het geweld tegen de Joden en andere mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Der Ewige Jude.

Mechelen, Kazerne Dossin.

Na een vertoning van de Duitse propagandafilm Der ewige Jude op 14 april 1941 trok een opgehitste meute door de straten van Antwerpen en vernielde Joodse winkels, huizen en synagogen.

Lees voor

De Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de nazi’s de baas in vele landen in Europa. Overal proberen ze Joden te doden. In België doen ze dat met een plan in verschillende stappen:

  • Ze willen eerst weten wie Jood is. Joden vanaf 15 jaar moeten hun naam opschrijven op een lijst. Ze krijgen een letter J in hun paspoort. Vanaf 1942 moeten alle Joden vanaf 6 jaar een gele ster van stof op hun kleren naaien. Zo kan iedereen hen herkennen.
  • Ze sluiten de Joden uit. Joden mogen niet meer werken als dokter, leerkracht of advocaat. Joden mogen niet op de tram, in het park of naar de film. Ze mogen niet buitenkomen tussen 20 uur en 7 uur. Joodse kinderen mogen alleen naar Joodse scholen gaan. Joodse bedrijven en winkels moeten sluiten.
  • Vanaf juli 1942 moeten Joden naar de Dossin-kazerne komen. Om te werken, zeggen de Duitsers. Dat is niet waar. Ze worden naar Auschwitz gebracht.
  • Vanaf augustus 1942 doorzoeken de Duitsers de huizen van Joden. Wie thuis is, pakken ze op. Ze brengen ze naar de Dossin-kazerne. Daarna gaan ze ook naar Auschwitz.

In heel Europa vermoorden de nazi’s ongeveer zes miljoen Joden. Die massa-moord noemen we de ‘Holocaust’.

Focuspunten

Politieverordening.

Brussel, Cegesoma/Rijksarchief, 275419.

Politieverordening die anti-Joodse maatregelen afkondigt.

 

 

 

Lees voor

De politie werkt mee

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten de Belgische burgemeesters en de politie de Duitsers helpen. Ze moeten de orde bewaren. En ze moeten zorgen dat iedereen de regels volgt.

De Duitsers willen dat de politie hen helpt bij hun plan om de Joden te vermoorden. Agenten moeten de Joden controleren. In de meeste steden doen de agenten dat. Volgen de Joden de regels niet? Dan zeggen de agenten dat aan de Duitsers.

Meewerken of niet?

In Antwerpen helpt de politie goed mee. Ook om Joden op te pakken. De burgemeester en veel agenten zijn voor de Duitsers. Maar dat is niet overal in België zo. In Brussel wil de politie niet helpen. Ze delen geen gele sterren uit. En ze doorzoeken de huizen van de Joden niet. Ze vinden dat dit niet hun werk is. De Duitsers zeggen er niets van. Ze doen het zelf.

Hoe langer de oorlog duurt, hoe minder de politie meewerkt met de Duitsers. Ze voelen dat Duitsland de oorlog gaat verliezen.

Eva Fastag.

Familie Fastag – Pieter Serrien.

Eva Fastag (1917-2021) werd in 1942 opgepakt en naar de Dossinkazerne gebracht. Als typiste was ze verplicht om de deportatielijsten op te stellen. Ze vervalste gegevens op de lijsten om mensen te helpen. Ze kon zelf aan deportatie ontsnappen en overleefde de oorlog. Haar ouders en broers kwamen om in Auschwitz.

Lees voor

De Joden in België

In het begin van de oorlog wonen 55.600 Joden in België. Ze wonen vooral in Antwerpen en Brussel. Ze hebben vaak niet de Belgische nationaliteit. Ze komen uit verschillende landen. De meesten komen uit Oost-Europa.

Er zijn nog andere verschillen. Ze leven niet allemaal op dezelfde manier. Ze hebben verschillende ideeën over politiek of godsdienst. Voor de Duitsers telt dat niet. Ze zijn allemaal Joods. Voor hen zijn zij één groep.

Vluchten of verstoppen

Sommige Joden vluchten weg uit België. Zij gaan naar een land waar de nazi’s niet de baas zijn. Anderen verstoppen zich, bijvoorbeeld bij Belgische gezinnen. Die zijn dan ook in gevaar. Joden verstoppen, mag niet van de Duitsers. Wie niet genoeg geld heeft om te vluchten of zich te verstoppen, hoopt op het beste. Ze volgen de regels van de Duitsers zo goed mogelijk.

Verzet

Sommige Joden gaan in het verzet. In 1942 richten ze een Joods verzet op. In die groep zitten Joden en niet-Joden. Ze zoeken plaatsen waar Joden zich kunnen verstoppen. Ze maken valse bonnen voor eten en valse identiteits-papieren.

De meeste Joden sterven in kampen, zoals Auschwitz. Na de oorlog keert maar 5% terug. Sommigen komen terug naar België. De meesten gaan in het buitenland wonen.

Jodenster.
Jeruzalem, Yad Vashem.

De verplichte Jodenster in België was geel met een J voor Jood/Juif.

Bitzika Vadoche.
Brussel, Rijksarchief, A044745.

Vanuit de Dossinkazerne werden 353 Roma naar Auschwitz-Birkenau weggevoerd. Bitzika Vadoche (1911-?) was een van hen. Hij zou het niet overleven. Roma werden geregistreerd met een ‘zigeunerkaart’.

Boortmeerbeek.
Fotograaf Jhonny Bastiaensen.

Op 19 april 1943 werd het 20e konvooi door verzetsleden in Boortmeerbeek tot stilstand gebracht. 236 mensen trachtten te ontsnappen; 26 werden door de bewakers meteen doodgeschoten, 90 anderen werden later opnieuw opgepakt, 120 mensen konden aan deportatie ontkomen. Een gedenkteken aan het station in Boortmeerbeek herinnert aan de actie.

Popje.
Mechelen, Kazerne Dossin.

Charlotte Hamburger (1907-1942?) werd in 1942 als verzetslid aangehouden en opgesloten in de Antwerpse gevangenis. Daar maakte ze dit popje van gevonden materialen voor haar dochter. Toen de Duitsers ontdekten dat Charlotte Hamburger Joodse was, werd ze overgebracht naar de Dossinkazerne. Op 11 augustus 1942 werd ze gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze 2 dagen later aankwam. Vanaf dan ontbreekt elk spoor.

Mala Zimetbaum.
Mechelen, Kazerne Dossin.

Mala Zimetbaum (1918-1944) werd in 1942 opgepakt en via de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd. Ze werd geselecteerd om te werken als koerierster tussen het mannen- en het vrouwenkamp. Zo leerde ze de Poolse gevangene Edek Galinski kennen. Op 24 juni 1944 ontsnapten ze samen uit Auschwitz. Na twee weken werden ze opgepakt, gefolterd en geëxecuteerd. In haar woonplaats Borgerhout herinnert een muurschildering aan haar verhaal.

Regine Beer.
Mechelen, Kazerne Dossin.

Regine Beer (1920-2014) werd in 1943 opgepakt en via de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd. Ze overleefde en zou bijna veertig jaar lang tijdens lezingen en schoolbezoeken blijven getuigen over het leven in Auschwitz. Het nummer dat de nazi’s op haar arm tatoeëerden was de tastbare herinnering aan haar kampverleden.

Struikelsteen.
Fotograaf Francisco Peralta Torrejón.

De 15-jarige Samuel Mendelsohn werd in september 1942 via de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord. Over zijn wedervaren na zijn arrestatie weten we niets. Voor zijn huis in Deurne ligt een ‘struikelsteen’. Deze stenen, gemaakt door een Duitse kunstenaar, worden in heel Europa gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de nazi-vervolging.

De Brusselse Andrée Geulen (1921-2022) hielp als een van de niet-Joodse medewerkers van het Joods Verdedigingscomité meer dan 300 Joodse kinderen onderduiken.
Mechelen, Kazerne Dossin.

De Brusselse Andrée Geulen (1921-2022) hielp als een van de niet-Joodse medewerkers van het Joods Verdedigingscomité meer dan 300 Joodse kinderen onderduiken.

Ontdek nog meer over dit onderwerp

Dossinkazerne
Karrewiet: Dossinkazerne

Bron: VRT archief – 29 nov 2018

Eva Fastag
Kinderen van de Holocaust

Bron: VRT archief en Kazerne Dossin – 13 aug 2021

Irene Spicker
Meer vrouw op straat – Mechelen

Bron: VRT archief, De chinezen – 24 maa 2020

Mala Zimetbaum
Meer vrouw op straat – Antwerpen

Bron: VRT archief, De chinezen – 3 maa 2020

Non-fictie


Beer Regine & De Keulenaar Paul
Regine Beer: mijn leven als KZ A 5148

EPO, 2006. 

De Keulenaar Paul
Vergeten oorlogskinderen: het levensverhaal van de ondergedoken Joodse kinderen Regina en Georges

ASP, 2012. 

Fastag Eva & Serrien Pieter
De laatste getuige: hoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefde

Horizon, 2019. 

Gronowski Simon
Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen: het kind van het 20ste konvooi

Van Halewyck, 2005. (9+) 

Hellemans Hanne
Schimmen met een ster: het bewogen verhaal van joodse ondergedoken kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België

Manteau, 2007. 

Meinen Insa
De Shoah in België

De Bezige Bij, 2011. 

Michiels Marc & Van den Wijngaert Marc
Het XXste transport naar Auschwitz

Standaard 2012. 

Saerens Lieven
De jodenjagers van de Vlaamse SS: gewone Vlamingen?

Lannoo, 2007. 

Sax Aline
De laatste reis/Het verhaal van de Holocaust

Clavis, 2011. (10+) 

Schram Laurence
Dossin: wachtkamer van Auschwitz

Lannoo, 2018. 

Van Doorslaer Rudi (red.)
Gewillig België: overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Manteau, 2007. 

Van Doorslaer Rudi
De curatoren van het getto: de vereniging van de joden in België tijdens de nazi-bezetting

Lannoo, 2004 

Van Dormael Herman
Verborgen oorlogsjaren: ondergedoken joodse kinderen getuigen

Lannoo, 2009.

Fictie


Elias Bettie
Jongen zonder naam

Davidsfonds Infodok, 2015. (12+) 

Sax Aline
De laatste reis/Het verhaal van de Holocaust

Clavis, 2011. (10+) 

Toussaint Kid & Beroy José-Maria
Het konvooi. Het gewicht van het verleden

Casterman, 2012. 

Vander Zee Ruth
Erika’s Verhaal

Hillen, 2005. (8+)