Reynaert de vos
Literatuur in de volkstaal
Rond 1260 schrijft een zekere Willem een verhaal over een vos. De vos heet Reynaert. Het verhaal is een van de oudste teksten in het Nederlands. Het is heel populair in die tijd. En dat is het nog altijd. Waarom? Omdat het verhaal heel grappig is. En ook een beetje stout.
Reynaert is geen brave vos. Hij is slim, maar gemeen. Hij doet alleen waar hij zelf beter van wordt. Hij liegt en hij bedriegt. En iemand doden vindt hij ook geen probleem.
Reynaert houdt zich niet aan de wet. Daarom geeft de koning, een leeuw, hem de doodstraf. Maar Reynaert bedenkt slimme leugens. En zo kan hij ontsnappen aan zijn straf.
De koning en de andere dieren geloven de leugens van Reynaert graag. Zij denken ook vooral aan zichzelf. Zo toont Reynaert dat de koning en de andere dieren niet beter zijn dan hij.
Heidelberg Universitätsbibliothek, cpg 848, fol. 30r
Miniatuur van Hendrik van Veldeke in het Groβe Heidelberger Liederhandschrift, begin 14e eeuw.
Literatuur in de volkstaal
In de middeleeuwenDe periode van 500 tot 1500. is er niet één Nederlands dat overal hetzelfde is en dat iedereen spreekt. Er zijn veel verschillende dialecten. Zo noem je de taal die alleen maar in één streek of door één groep mensen wordt gesproken. Samen noemen we al die dialecten het ‘Middel-Nederlands’.
De meeste boeken worden in andere talen geschreven, niet in het Middel-Nederlands. Geleerde mensen en de mensen van de Kerk gebruiken vooral het Latijn. Rijke en machtige mensen lezen en schrijven meestal in het Frans. Zij houden van verhalen over riddersEen ridder is een belangrijke soldaat in de middeleeuwen, die op een paard rijdt. en over dieren.
Het eerste boek in het Nederlands
Hendrik van Veldeke is de eerste die een boek schrijft in het Nederlands. Of toch de eerste van wie we de naam kennen. Hij komt uit de buurt van Hasselt, in de streek die nu Limburg heet. Hij schrijft zijn boek tussen 1170 en 1180.
Er komen meer en meer geschreven verhalen in het Middel-Nederlands. Vaak nemen de schrijvers een Frans verhaal als voorbeeld.
De eerste encyclopedie in het Nederlands
Niet iedereen leest graag verzonnen verhalen. Bijvoorbeeld Jacob van Maerlant. Dat is een schrijver uit het graafschap Vlaanderen. Hij wil vooral teksten over nuttige dingen, over dingen die waar zijn. Daarom schrijft hij over de geschiedenis van de wereld. Hij schrijft ook de eerste encyclopedieEen boek met informatie over mensen, dieren of dingen. over de natuur in het Nederlands.
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Van den vos Reynaerde
Delta/Bakker, 2002.
Reinaerts streken: van 2000 voor tot 2000 na Christus
Davidsfonds, 2001.
Reynaert de vos: een kleine geschiedenis van het middeleeuwse dierenepos
Phoebus Foundation, 2018.
Reinaert de vos: de middeleeuwse satire hertaald
Lalito, 2014.
De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk
Prometheus, 2022.
Handgeschreven wereld: Nederlandse literatuur en cultuur in de middeleeuwen
Prometheus, 2002.
Maerlants wereld
Prometheus, 2018.
Stemmen op schrift. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300
Bert Bakker, 2006.
Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400
Bert Bakker, 2013.
Fictie
Willem die Madoc maakte
Van Oorschot, 2022.
Reynaert de vos
Atlas, 2010. (16+)
De schelmenstreken van Reinaert de vos
Hoogland & Van Klaveren, 2018. (+10)
Suske en Wiske. De rebelse Reinaert (nr 257)
Standaard Uitgeverij, 1998.
Hoorspel over Reinaert de vos
2018. (8+)