Reynaert de vos.

Reynaert de Vos geeft de haas Cuwaert ‘zangles’. Illustratie in de marge van een Brugs manuscript dat rond 1280-1290 ontstond in de omgeving van het grafelijke huis | Beinecke Rare Book and Manuscript Library, publiek domein.

 

Grenzen, taal & grondgebied
Lees dit artikel in:
Circa 1260
Lees voor

Reynaert de vos

Literatuur in de volkstaal

Rond 1260 schrijft een zekere Willem een verhaal over een vos. De vos heet Reynaert. Het verhaal is een van de oudste teksten in het Nederlands. Het is heel populair in die tijd. En dat is het nog altijd. Waarom? Omdat het verhaal heel grappig is. En ook een beetje stout.

 

Lees voor

Reynaert is geen brave vos. Hij is slim, maar gemeen. Hij doet alleen waar hij zelf beter van wordt. Hij liegt en hij bedriegt. En iemand doden vindt hij ook geen probleem.

Reynaert houdt zich niet aan de wet. Daarom geeft de koning, een leeuw, hem de doodstraf. Maar Reynaert bedenkt slimme leugens. En zo kan hij ontsnappen aan zijn straf.

De koning en de andere dieren geloven de leugens van Reynaert graag. Zij denken ook vooral aan zichzelf. Zo toont Reynaert dat de koning en de andere dieren niet beter zijn dan hij.

Hendrik Van Veldeke.

Heidelberg Universitätsbibliothek, cpg 848, fol. 30r.

Miniatuur van Hendrik van Veldeke in het Groβe Heidelberger Liederhandschrift, begin 14e eeuw.

Lees voor

Literatuur in de volkstaal

In de middeleeuwenDe periode van 500 tot 1500.  is er niet één Nederlands dat overal hetzelfde is en dat iedereen spreekt. Er zijn veel verschillende dialecten. Zo noem je de taal die alleen maar in één streek of door één groep mensen wordt gesproken. Samen noemen we al die dialecten het ‘Middel-Nederlands’.

De meeste boeken worden in andere talen geschreven, niet in het Middel-Nederlands. Geleerde mensen en de mensen van de Kerk gebruiken vooral het Latijn. Rijke en machtige mensen lezen en schrijven meestal in het Frans. Zij houden van verhalen over riddersEen ridder is een belangrijke soldaat in de middeleeuwen, die op een paard rijdt. en over dieren.

Het eerste boek in het Nederlands

Hendrik van Veldeke is de eerste die een boek schrijft in het Nederlands. Of toch de eerste van wie we de naam kennen. Hij komt uit de buurt van Hasselt, in de streek die nu Limburg heet. Hij schrijft zijn boek tussen 1170 en 1180.

Er komen meer en meer geschreven verhalen in het Middel-Nederlands. Vaak nemen de schrijvers een Frans verhaal als voorbeeld.

De eerste encyclopedie in het Nederlands

Niet iedereen leest graag verzonnen verhalen. Bijvoorbeeld Jacob van Maerlant. Dat is een  schrijver uit het graafschap Vlaanderen. Hij wil vooral teksten over nuttige dingen, over dingen die waar zijn. Daarom schrijft hij over de geschiedenis van de wereld. Hij schrijft ook de eerste encyclopedieEen boek met informatie over mensen, dieren of dingen.  over de natuur in het Nederlands.

Reynaert de vos in Sint-Niklaas.

kunstindestad.be .

De Reynaert is in Vlaanderen overal. Nergens is hij echter meer aanwezig dan in het Land van Waas. Dit standbeeld uit 1958 van kunstenaar Albert Poels (1903-1984) aan het stadspark van Sint-Niklaas toont de sluwe vos afgebeeld als pelgrim, de ogen devoot neergeslagen maar de oren gespitst.

Lees voor

Een populair verhaal

Reynaert de vos komt voor in veel verhalen. De eerste keer in het gedicht ‘Ysengrimus’. Dat is een lang gedicht in het Latijn uit 1148. Het gedicht is een voorbeeld voor andere teksten over de vos. Bijvoorbeeld in het Frans. Een van die Franse verhalen is daarna het voorbeeld voor de Nederlandse tekst over de vos Reynaert.

Er zijn dus veel verhalen over de vos Reynaert. Al die verhalen gaan over leugens en slimme plannen. Deze dieren komen in al die verhalen voor:

  • Isegrim, de wolf, de grote vijand van Reynaert
  • Koning Nobel, de leeuw die veel dingen wil hebben
  • Bruun, de beer die graag honing eet
  • Tybeert, de kat die graag muizen eet
  • Cantecleer, de haan die trots is, maar dom

De vos Reynaert heeft succes

Het Nederlandse verhaal over de vos wordt heel populair. Het wordt zelfs naar het Latijn vertaald. Latijn is in die tijd een belangrijke taal. Het is de eerste keer dat een tekst van het Nederlands naar het Latijn wordt vertaald.

Op het einde van de middeleeuwen komt er een vervolg: ‘Reynaerts historie’. Dat heeft ook veel succes. Niet alleen in het Nederlands, maar in veel Europese talen.

Vanaf 1800 bestuderen veel geleerden het verhaal van de vos Reynaert. En veel schrijvers schrijven het verhaal opnieuw.

Ook nu nog vinden veel mensen Reynaert de vos heel interessant.

Anansi de spin.

Anansi de spin/ Seemee B.V./Moldybyrd.

In het aanbod van lokale bibliotheken en voorleesmomenten in de basisschool vinden we vandaag ook de boekjes over Anansi de spin, gebaseerd op verhalen uit West-Afrika. Anansi ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’ heeft intussen menig kinderhart veroverd met zijn sluwe (vossen)streken.

Lees voor

De vos en andere sluwe dieren

Er zijn veel verhalen met dieren die zich gedragen als mensen. Vaak gaan de verhalen over dezelfde dieren. Reynaert is bijvoorbeeld een vos. Wat doet hij? Hij volgt de regels niet. Hij is sluw. Hij liegt en bedriegt. Hij haalt grappen uit met zijn vijanden. En hij kan zich altijd uit de problemen redden. Ook in andere verhalen is de vos vaak zo. Zelfs in verhalen uit heel andere plaatsen of tijden. Enkele voorbeelden:

  • Er is een verhaal van meer dan 3000 jaar oud, uit MesopotamiëEen gebied in Irak. . Dat verhaal gaat ook over een vos. De vos komt voor de rechter. Maar hij is sluw en hij kan ontsnappen.
  • Ook in de verhalen van Aesopos komen vossen voor. Aesopos is een dichter uit het oude GriekenlandGriekenland in de periode tussen 800 voor Christus en 50 voor Christus. .
  • In de verhalen van BerbersEen volk in het noorden van Afrika.  komt een sluwe vos voor. Die heet Ucchen.
  • In 1973 maakt Disney een tekenfilm van het verhaal ‘Robin Hood’ met dieren. Robin Hood is een vos in de tekenfilm.

Andere sluwe dieren

Soms zijn andere dieren in een verhaal sluw, zoals de vos.

  • In veel verhalen in het westen van Afrika is het de spin Anansi. Die is altijd slimmer dan zijn vijanden. Hij bedriegt zelfs zijn eigen kinderen.
  • In de verhalen van de NavajoEen groep indianen uit Noord-Amerika.  is de coyote, een soort van wolf, sluw.

In Amerikaanse tekenfilms zijn veel sluwe dieren. Zoals het konijn Bugs Bunny en Speedy Gonzales, de snelste muis van Mexico.

Op deze miniatuur uit het Franse verhaal Renart le Nouvel van de Rijselse dichter Jacquemart Giélée wordt Renart gekroond door de Hoogmoed en Vrouwe Bedrog.
Parijs, Bibliothèque nationale de France, f. fr. 1581, fol. 57r.

Op deze miniatuur uit het Franse verhaal Renart le Nouvel van de Rijselse dichter Jacquemart Giélée wordt Renart gekroond door de Hoogmoed en Vrouwe Bedrog.

Reynaert de vos in 1836.
Privécollectie Rik Van Daele.

In 1836 gaf Jan Frans Willems (1793-1846) de Middelnederlandse tekst van de Reynaert uit, die in 1805 in het Ritterstift Comburg (Württemberg) was ontdekt. Twee jaar eerder had hij al bij een drukker in Eeklo een berijmde vertaling gepubliceerd.  Met die publicaties stimuleerde Willems, die ook ‘vader van de Vlaamse beweging’ wordt genoemd, de belangstelling voor de Middelnederlandse literatuur.

Reynaert de vos paneel Sint-Niklaas.
Stad Sint-Niklaas.

Een van de zeven Reynaert-panelen gemaakt ter versiering van een Antwerps burgerhuis door schilder-decorateur Henri Verbuecken (1848-1926) op het einde van de negentiende eeuw in de stijl van de Arts and Crafts Movement.

Reynaert de vos Streuvels.
Gent, Museum voor Schone Kunsten Gent, inv. 2008-D-2.

In 1909 bracht Stijn Streuvels (1871-1969) een versie van de Reynaert uit, geïllustreerd door Gustave van de Woestyne (1881-1947). Linksboven is Reinaert met Bruin de beer op weg naar de tuin van Lamfroot, waar honing te vinden zou zijn. De scène onderaan toont de dorpelingen die de klemzittende beer afranselen.

In 1955 bewerkte Louis Paul Boon (1912-1979) het Reynaertverhaal tot Wapenbroeders, een scherpzinnige satire op de politieke toestand in het België van de Tweede Wereldoorlog. De schrijver doopte zijn eigen huis in Erembodegem bij Aalst ‘Isengrimus’, naar de wolf die gewoonlijk aan het kortste eind trekt.
Erembodegem, privécollectie Erven Boon / copyright Jo Boon.

In 1955 bewerkte Louis Paul Boon (1912-1979) het Reynaertverhaal tot Wapenbroeders, een scherpzinnige satire op de politieke toestand in het België van de Tweede Wereldoorlog. De schrijver doopte zijn eigen huis in Erembodegem bij Aalst ‘Isengrimus’, naar de wolf die gewoonlijk aan het kortste eind trekt.

Fantastische meneer Vos.
Uitgeverij De Fontein.

De fantastische Meneer Vos van Roald Dahl, illustratie van Quentin Blake. Het beroemde kinderboek werd in 2009 door de Amerikaanse regisseur Wes Anderson omgetoverd in een bejubelde animatiefilm, met stemacteerwerk van George Clooney en Meryl Streep.

Road runner.
Warner Bros.

Road Runner en Will E. Coyote.

Schelmenstreken van Reynaert.
Koos Meinderts, De schelmenstreken van Reinaert de Vos, Hoogland & Van Klaveren, 2018.

In 2018 gaf Koos Meinderts een nieuwe interpretatie aan het verhaal met deze openingszin: ‘Terwijl Reinaert de Vos tijdens het monopoly-spelen met zijn kinderen stiekem een briefje van duizend uit de bank jatte en zich te goed deed aan een kipkluifje, verklaarde Koning Nobel in de paleistuin de jaarlijkse Hofdag voor geopend.’ Twintig bekende illustratoren tekenden voor dit boek hun versie van Reinaert.

Ontdek nog meer over dit onderwerp

Miniaturen
Museum Tour – KBR Museum

Bron: VRT archief – 9 nov 2020

Vos
Karrewiet

Bron: VRT archief – 8 mei 2018

Besamusca Bart & Bouwman André
Van den vos Reynaerde

Delta/Bakker, 2002. 

Janssens Jozef & Van Daele Rik
Reinaerts streken: van 2000 voor tot 2000 na Christus

Davidsfonds, 2001. 

Schalley Niels
Reynaert de vos: een kleine geschiedenis van het middeleeuwse dierenepos

Phoebus Foundation, 2018. 

Van Altena Ernst
Reinaert de vos: de middeleeuwse satire hertaald

Lalito, 2014. 

Van Oostrom Frits
De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk

Prometheus, 2022. 

Van Oostrom Frits
Handgeschreven wereld: Nederlandse literatuur en cultuur in de middeleeuwen

Prometheus, 2002. 

Van Oostrom Frits
Maerlants wereld

Prometheus, 2018. 

Van Oostrom Frits
Stemmen op schrift. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300

Bert Bakker, 2006. 

Van Oostrom Frits
Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400

Bert Bakker, 2013. 

Fictie


Dros Nico
Willem die Madoc maakte

Van Oorschot, 2022. 

Legendre Marc & Broens René
Reynaert de vos

Atlas, 2010. (16+) 

Meinderts Koos
De schelmenstreken van Reinaert de vos

Hoogland & Van Klaveren, 2018. (+10) 

Geerts Paul & Verhaegen Marc
Suske en Wiske. De rebelse Reinaert (nr 257)

Standaard Uitgeverij, 1998.