Pedro de Gante
Europeanen in een ‘Nieuwe Wereld’
In 1523 reist de Vlaming Pieter van der Moere naar Tenochtitlan. Die stad in Mexico heet nu Mexico-Stad. Pieter wil er de mensen overtuigen om christen te worden.
Pieter van der Moere is een geestelijke uit de streek van Geraardsbergen. Hij woont een tijd in een klooster in Gent. Daarna reist hij naar Mexico. Vanaf dan heet hij niet langer Pieter van der Moere, maar Pedro de Gante. Een Spaanse naam, want de Spanjaarden hebben dan de macht in Mexico. Mexico is hun kolonie.
In Mexico wonen de Azteken. Die mensen hebben een eigen cultuur en een eigen geloof. Pieter wil ze bekeren: hij wil zorgen dat ze christen worden.
Maar hij schrikt heel erg als hij ziet wat de kolonisators doen in Mexico. Ze zijn wreed, en ze gebruiken de Azteken om zelf rijk te worden. Pieter schrijft daarover brieven aan keizer Karel V en zijn zoon Filips II.
Antwerpen, Stadhuis Antwerpen
Wandschildering van Piet Verhaert (1852-1908) in het trappenhuis van het Antwerpse stadhuis (1899). De taferelen herinneren aan de bloeitijd van de stad in de 16e eeuw. Hier verwelkomt de Antwerpse burgemeester de eerste Spaanse schepen met suiker uit de Canarische Eilanden. De bloei was te danken aan de koloniale handel en de suiker was afkomstig van plantages met slaafgemaakte Afrikanen.
Europeanen in een ‘Nieuwe Wereld’
In de jaren 1400 maken de Portugezen grote reizen over zee. Ze zoeken nieuwe wegen naar Indië, om daar handel te voeren.
De Spanjaarden maken ook reizen over zee. In 1492 reist Christoffel Columbus naar Indië. Maar hij komt in Amerika terecht. Dat wereld-deel kennen de Europeanen nog niet. Spaanse veroveraars nemen stukken van Amerika met veel geweld in. Daarmee maken ze een einde aan de culturen van de Maya’s, Azteken en Inca’s.
Er wonen miljoenen mensen in de kolonies. De Spanjaarden laten die besturen door machtige mensen van de lokale bevolking. Werken die goed mee? Dan mogen ze een deel van de macht en rijkdom houden.
Ook andere Europese landen stichten kolonies in Noord-Amerika en in Zuid-Amerika. En in andere delen van de wereld. De Europeanen brengen uit de kolonies veel rijkdommen mee, zoals goud en zilver.
De haven van Antwerpen
Veel producten uit de kolonies komen in de haven van Antwerpen. Door de handel met kolonies wordt de haven heel belangrijk. Veel handelaars komen naar Antwerpen. Zo wordt Antwerpen een rijke stad.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Alles onder de hemel. Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China.
Pelckmans, 2023.
1493. Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika
Nieuw Amsterdam, 2012.
De Slavenhandel
Corona, 2005. (12+)
Amerika voor Columbus
Corona, 2015. (12+)
Slavernij: een geschiedenis
Walburgpers, 2021.
De Belgische ontdekkingsreizigers. Van Rubroeck tot de Gerlache in zeven eeuwen en continenten
Lannoo, 2016.
Wij, Habsburgers
Houtekiet, 2022.
Fictie
De Avonturen van Suske en Wiske: Het Gouden Paard (nr. 45)
Standaard, 1959.