Paula Sémer
Televisie als venster op de wereld
Zaterdag 31 oktober 1953. Enkele honderden gezinnen kijken naar de eerste programma’s ooit op de Vlaamse televisie. Eerst komt het nieuws, dan het weerbericht. Daarna een grappig toneelstuk met Paula Sémer. Sémer is een jonge actrice. Zij wordt heel beroemd. En de televisie krijgt een vaste plaats in huis.
Paula Sémer werkt eerst voor de radio. Later werkt ze voor televisie. Ze presenteert het eerste televisie-programma voor kinderen. Later presenteert ze programma’s voor vrouwen.
Vanaf 1954 presenteert Paula Sémer het programma Penelope. In 1964 toont dat programma een bevalling. Sommige mensen reageren boos. ‘Moet je een bevalling op tv tonen?’ vragen ze zich af. Maar Sémer vindt het belangrijk om ook persoonlijke dingen op televisie te brengen. Zoals seks, borst-kanker, de pil en het condoom.
Ook als Sémer niet op televisie is, verdedigt ze de rechten van vrouwen. Ze spreekt bijvoorbeeld over seksismeAls mensen je anders behandelen omdat je man of vrouw bent. .
Brussel, VRT.
Televisiezenders zonden in de beginjaren slechts enkele uren per dag uit. Tijdens de overige uren moest de kijker het stellen met een testbeeld.
Televisie als venster op de wereld
In 1953 hebben weinig mensen een televisie. Daarom heeft het eerste tv-programma nog niet veel kijkers. Maar in de jaren 1960 en 1970 hebben steeds meer mensen een televisie. De televisie wordt belangrijk.
Kijken naar de wereld
Op de televisie zien mensen beelden vanuit de hele wereld. Bijvoorbeeld beelden van de oorlog in Vietnam. Dat is de eerste oorlog die elke dag op televisie komt. Door die beelden komen er in de hele wereld protesten tegen de oorlog. Ook in Vlaanderen.
Voor jong en oud
De televisie brengt nieuws en plezierige programma’s. Veel kinderen kijken naar De Fabeltjeskrant. Of naar series zoals Kapitein Zeppos. Volwassenen kijken graag naar een show of een quiz op de zendersEen organisatie die radio- of tv-programma’s uitzendt. van Nederland.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Blijven kijken! Vijftig jaar televisie in Vlaanderen
Lannoo, 2003.
De golden Sixties: hoe het dagelijks leven in België veranderde tussen 1958-1973
Manteau, 2022.
Publieke televisie in Vlaanderen. Een geschiedenis
Academia Press, 2007.
De magie van radio en televisie
Ludion, 1997.
Nieuws op televisie: televisiejournaals als venster op de wereld
Acco, 2005.
Lang leve de tv. 60 jaar televisie
Hannibal, 2013.
Het nieuwe tv-kijken: een positieve kijk op televisie in Vlaanderen: het model Vlaanderen Inc
LannooCampus, 2014.
Kinderen van Zeppos. De magische jeugdfeuilletons van de BRT
Standaard Uitgeverij, 2021.
Studio Tarara
Over de beginjaren van de commerciële televisie in Vlaanderen (2019)