Ons Kookboek
Culinaire canons
In 1927 verschijnt ‘Ons kookboek’ voor het eerst. Het is een boek met recepten om te koken. Veel mensen koken gerechten uit dit kookboek. Het boek verandert soms. Er komen nieuwe recepten bij, en oude recepten verdwijnen.
‘Ons kookboek’ is een boek voor boerinnen in 1927. Het leert de boerinnen om alles wat ze op de boerderij hebben, goed te gebruiken. Ze leren gezonde maaltijden voor het hele gezin te maken. Een maaltijd bestaat in die tijd uit vlees, aardappelen en groenten. Je vindt in het boek ook recepten voor soep, saus en dessert.
Het boekje uit 1927 wordt steeds dikker. Het is nu niet alleen maar voor boerinnen. Ook andere vrouwen en mannen, kopen het. Het boek volgt de nieuwe modes. Het bevat nu ook recepten uit andere landen, zoals recepten met couscous, quinoa en hummus. ‘Ons kookboek’ is een belangrijk boek in Vlaanderen. Het is nu al meer dan 2,5 miljoen keer verkocht. Heel veel mensen hebben leren koken door het boek.
Leuven, KADOC-KU Leuven. Fotocollectie KVLV/FERM. KFA23195.
Deze vrouwen van de boerinnengilde van de parochie Herent in Neerpelt (vandaag Pelt) leren fruit en groenten in te maken. De ‘opleglessen’ waren in het interbellum bijzonder populair.
Culinaire canons
Wat we vandaag eten, is een mix. Soms komt voedsel van hier en soms uit de rest van de wereld. Peper, brood en wijn kennen we bijvoorbeeld door de Romeinen. Die brachten dat voedsel 2.000 jaar geleden naar hier. Kalkoen, aardappelen en maïs kwamen mee uit Amerika in de jaren 1500.
Die nieuwe dingen komen eerst bij de rijken op tafel. Daarna bij de arme mensen.
Koken met boeken
Hoe weten we wat de mensen vroeger aten in de verschillende landen? Voor de jaren 1800 schrijven mensen hun recepten niet vaak op. Ze vertellen ze door aan elkaar.
Vanaf de jaren 1800 schrijven koks in verschillende landen kookboeken. Koks in Frankrijk schrijven kookboeken met Franse recepten. Koks in Italië schrijven kookboeken met Italiaanse recepten. Die recepten kennen we nu nog. Bijvoorbeeld pot-au-feuEen Frans gerecht met rundsvlees en groenten die heel lang gekookt worden. uit Frankrijk of ossobucoEen Italiaans gerecht met kalfsvlees, uien, wortel en selder. uit Italië. Zo ontstaan de typisch nationale gerechten. Door de boeken kennen we ze.
Ook in België schrijven koks boeken. Bijvoorbeeld ‘Het spaarzame keukenboek’ door een kok in Gent. Daar staat bijvoorbeeld een recept in voor ‘aardappelen in vet gebakken’. Misschien is het een recept voor frietjes?
Door te koken met dezelfde boeken, gaan meer mensen op dezelfde manier eten.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Kebab met mayonaise: een hedendaagse kijk op traditionele en industriële eetcultuur
Stichting Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed, 2007.
Koffiestories: een complete koffiegeschiedenis
Hannibal Books, 2020.
Van mammoet tot Big Mac. Een geschiedenis van onze voeding
EPO, 2017.
Antwerpen à la carte. Eten en de stad, van de middeleeuwen tot vandaag
BAI, 2016.
Europa aan tafel. Een cultuurgeschiedenis van eten en drinken
Mercatorfonds, 2002.
België kookt! De eeuw van Cauderlier 1830-1930
CAG, 2004.
Goesting in Vlaanderen. Wat wij al eeuwenlang lekker vinden
Davidsfonds, 2009.
Arm en rijk aan tafel. Tweehonderd jaar eetcultuur in België
EPO, 1995.
Brood. Een geschiedenis van bakkers en hun brood
Vrijdag, 2021.
Leven van het land. Boeren in België, 1750-2000.
Davidsfonds, 2004.
Geschiedenis van de dorst. Twintig eeuwen drinken in de Lage Landen
Davidsfonds, 2007.
Fictie
Eten op zijn Vlaams
De Arbeiderspers, 2015.
De keuken van ons moeder: het culinair erfgoed van België
Homarus Culinaire Uitgeverij, 2007.