Mule Jenny.

Mule Jenny uit 1810. Oudste bewaarde exemplaar in de wereld. | Gent, Industriemuseum.

Economie & technologie
Lees dit artikel in:
Circa 1800
Lees voor

Mule Jenny

De komst van machines en fabrieken

In 1779 maakt de Brit Samuel Crompton een nieuwe machine: de Mule Jenny. Die machine kan heel snel katoenen draden maken: bijna 200 keer sneller dan een spinnenwiel. De uitvinding zorgt voor grote veranderingen in Groot-Brittannië en in de wereld.

Lees voor

Draad maken met een spinnenwiel gaat langzaam. Vrouwen doen het thuis, op de boerderij. Zo verdienen ze wat extra geld.

In de jaren 1700 zoeken mensen in Groot-Brittannië naar manieren om sneller draad te kunnen maken. Er komen verschillende machines. De belangrijkste is de Mule Jenny, een machine op stoom. De uitvinding is het begin van een ontwikkeling die de wereld verandert: de industriële revolutie.

De Britten willen hun uitvinding zo goed mogelijk geheimhouden. Maar dat lukt niet. De Gentenaar Lieven Bauwens kan een Mule Jenny naar Gent brengen.

Stoommachine.

Gent, Industriemuseum.

Op het einde van de 18e eeuw bracht de stoommachine de industriële revolutie op gang. Stoom bleef tot aan de Eerste Wereldoorlog de belangrijkste drijfkracht.

Lees voor

De komst van machines en fabrieken

Er zijn veel redenen waarom de industriële revolutie in Groot-Brittannië begint. Daar is bijvoorbeeld veel steenkool. Die dient als brandstof voor de stoommachines. Er is ook veel katoen door de handel met andere landen. Vanuit Groot-Brittannië gaat de industriële revolutie naar de rest van Europa en de wereld.

Machines veranderen alles

Machines zijn groot en hebben stoom nodig. Ze kunnen niet bij mensen thuis staan, zoals de spinnenwielen vroeger. Dus komen er fabrieken. In plaats van thuis te werken, moeten de mensen naar een fabriek. Vaak in drukke steden. Ze verliezen zo een deel van hun vrijheid.

Machines bepalen nu wanneer en hoelang mensen moeten werken. Mensen moeten vaak heel lang werken. Er werken ook kinderen in de fabrieken. Voor hen is het heel zwaar.

Machines veranderen ook de relaties tussen landen. Landen met veel fabrieken worden rijker en machtiger. Groot-Brittannië krijgt de meeste macht in de wereld.

Focuspunten

Kartuizerklooster.

Gent, Archief Gent.

De katoenspinnerij van Lieven Bauwens in het voormalige Gentse kartuizerklooster.

 

 

Lees voor

Katoen-fabrieken in Gent

Na de uitvinding van de Mule Jenny weet Groot-Brittannië: machines zijn macht. Dus wil Groot-Brittannië die machines enkel voor zichzelf. Het land verbiedt om machines te verkopen aan het buitenland.

Maar andere landen in Europa willen natuurlijk ook die machines. Met machines uit Groot-Brittannië kan je rijk worden, beseft Lieven Bauwens. Hij is een ondernemer uit Gent.

Lieven Bauwens bouwt fabrieken in Gent

Lieven Bauwens smokkeltSmokkelen is stiekem iets vervoeren.  een Mule Jenny en een stoommachine uit Groot-Brittannië. Hij haalt ook arbeiders uit Groot-Brittannië. Vanaf 1800 bouwt hij machines en fabrieken in Gent.

Gent is al sinds de middeleeuwenDe periode van 500 tot 1500. een stad van stoffenmakers. Dat gebeurt lange tijd zonder machines. Tot Lieven Bauwens komt. Hij maakt van Gent een centrum van grote katoen-fabrieken in Europa.

Lieven Bauwens wil veel geld verdienen. Voor geld doet hij dingen die nu veel kritiek krijgen. Hij betaalt zijn arbeiders slecht. Hij laat gevangenen goedkoop werken. Hij werkt samen met de Fransen, die op dat moment baas zijn in de Zuidelijke Nederlanden. Hij verkoopt bijvoorbeeld spullen aan het Franse leger.

Het succes van Lieven Bauwens duurt niet zo lang. In 1814 moet hij zijn fabrieken verkopen. In 1822 sterft hij in Parijs.

Willem I en Cockerill.

Amsterdam, Rijksmuseum, RP-P-OB-40.145.

Koning Willem I en John Cockerill ontmoeten elkaar in Seraing. In het voormalige zomerpaleis van de prinsbisschoppen van Luik (op de achtergrond van de litho) bouwde Cockerill een grote fabriek. Uit de reeks Les rencontres, 1829-1830.

Lees voor

Cockerill en de zware industrie in Wallonië

In de jaren 1800 is er in Vlaanderen heel weinig industrie. De katoen-fabrieken in Gent zijn bijna de enige fabrieken in Vlaanderen. Er zijn in die tijd meer fabrieken in Wallonië, vooral in de provincies Henegouwen en Luik. Er zijn ook veel steenkoolmijnen. Steenkool is de brandstof van de fabrieken.

William Cockerill

William Cockerill is een smid uit Groot-Brittannië. Hij weet veel van machines. In 1799 komt hij naar Verviers, een stad in de provincie Luik. Daar verkoopt hij machines voor de wol-fabrieken in die streek. Die machines heeft hij zelf ontworpen.

Zoon John Cockerill bouwt machines

John Cockerill is de zoon van William Cockerill. Hij start in Luik een fabriek waar ze machines bouwen. Daarmee is Groot-Brittannië niet meer het enige land dat fabrieken voor machines heeft.

Om machines te bouwen, hebben de fabrieken metaal nodig. Dus bouwen de fabrieken speciale ovens om metaal te smelten. Die werken op steenkool. Om die steenkool uit de grond te halen, hebben de mijnen machines nodig. De mijnen en de fabrieken kunnen dus niet zonder elkaar.

Zo ontstaan de grote metaal-fabrieken en steenkool-mijnen van Luik en Henegouwen. Door de industrie in Luik en Henegouwen is België rond 1850 een belangrijk industrie-land in Europa.

Trap Chartreuze.
Brussel, VRT, Alexander Dumarey.

Lieven Bauwens liet deze statige trap in Franse stijl bouwen ter ere van Napoleon Bonapartes eerste bezoek aan Gent in 1803. De trap is nog steeds te zien in het voormalige Kartuizerklooster aan het Fratersplein dat Bauwens verbouwde tot textielfabriek.

Lieven Bauwens.
’s Lands Glorie, Historia NV.

Lieven Bauwens kreeg een plaats in de Belgische nationale historiografie in de 19e eeuw. Tot diep in de 20e eeuw stond in ’s Lands Glorie, een populair prentenboek, hoe de industriële politiek van Bauwens en Napoleon een zegen was voor het prille België.

Société Générale.
Brussel, Algemeen Rijksarchief.

Koning Willem I stichtte in 1822 een investeringsbank om de industrie in het zuiden van zijn koninkrijk te ondersteunen. De bank werd bekend onder haar Franse naam, Société Générale, en groeide na 1830 uit tot de financieel-industriële ruggengraat van België.

De fabriek voor machinebouw van John Cockerill nabij Luik. (Litho door A. Canelle voor La Belgique industrielle van Jules Géruzet in 1852-1855.)
Wikimedia Commons.

De fabriek voor machinebouw van John Cockerill nabij Luik. (Litho door A. Canelle voor La Belgique industrielle van Jules Géruzet in 1852-1855.)

Weefgetouw Bokrijk.
Genk, Openluchtmuseum Bokrijk, Luc Daelemans.

Dit weefgetouw uit 1860, afkomstig uit Sint-Truiden, bevindt zich tegenwoordig in het Openluchtmuseum Bokrijk. De werking ervan wordt vakkundig geïllustreerd door vrijwilligers.

De Twijnster.
Ninove, Stad Ninove.

Twijnen is het ineenvlechten van gesponnen draden tot een sterker geheel. Dit 20e-eeuwse beeldje van een twijnster op de Graanmarkt in Ninove brengt een ode aan de vele anonieme vrouwen die zich in het verleden krom hebben gewerkt in de textielsector.

Ontdek nog meer over dit onderwerp

Lieven Bauwens
Museum Tour – Industriemuseum Gent

Bron: VRT archief – 16 nov 2020

Non-fictie


Beckert Sven
Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie

Hollands Diep, 2016. 

Boone Marc, Deneckere Gita & Cleppe Birgit
Gent. Stad van alle tijden

Mercatorfonds, 2016. 

Buyst Eric & Smeyers Kristof
Het gestolde land. Een economische geschiedenis van België

Polis, 2016. 

De Beule Roland
Ontdek ons industrieel erfgoed

Deltas, 2000.

De Grijse Victor-Hugo
Textiel: groots verleden, beloftevolle toekomst

Davidsfonds, 2017. 

Dumarey Alexander
Kathedralen van de industrie

Borgerhoff & Lamberigts, 2021. 

Knack Historia
Wallonië, Tijdreis naar onze zuiderburen

2021.

Landes David
Arm en Rijk

Unieboek/Het Spectrum, 1998. 

Samuels Charlie
De opkomst van de industrie 1700-1800

Corona, 2014. (12+) 

Segers Gunter & ETWIE
Hier wordt gewerkt! Een kijk- en zoekboek doorheen ateliers

Pelckmans, 2021. (6+) 

Turner Matt
Waanzinnige uitvindingen op weg naar de moderne wereld: van ploeg tot printer

Corona, 2018. (9+) 

Van Rossem Maarten
Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hoe het Westen zo welvarend kon worden

Nieuw Amsterdam, 2013. 

Vanacker Bart
John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie

Houtekiet, 2022. 

Vanham Peter
Een kleine geschiedenis van grote durvers: buitengewone Belgische ondernemers van de middeleeuwen tot nu

Lannoo, 2020. 

Fictie


Prins Ruben & De Wit Julie
Laat me gaan! Tijd van burgers en stoommachines

Zwijsen, 2020. (9+) 

Scholliers Mark
Voortman: de begindagen van de Gentse katoenindustrie: historiografische fictie

Academia Press, 2015. 

Vandersteen Willy
De Avonturen van Suske en Wiske: De Hellegathonden (nr. 208)

Standaard, 1986.