Keizerin Maria Theresia
Verlichting in Europa
De Habsburgers zijn een belangrijke familie uit Centraal-Europa. Ze regeren meer dan 600 jaar over grote delen van Europa en vanaf 1713 ook voor de zuidelijke Lage Landen. Soms ook over een deel van de Lage Landen. Er regeert maar één vrouw. Zij heet Maria Theresia.
Maria Theresia volgt haar vader op in 1740. Ze is dan nog maar 23 jaar. Niet iedereen vindt dat goed, omdat ze een vrouw is. Maar uiteindelijk krijgt ze veel invloed in heel Europa. Ze heeft 16 kinderen. Die trouwen vaak met leiders uit vele landen in Europa.
Maria Theresia regeert ook 40 jaar lang over de Oostenrijkse Nederlanden, dat is ongeveer het België van nu. Dat gebied heette toen de ‘Oostenrijkse Nederlanden’. Maria Theresia verandert er veel. Bijvoorbeeld in de economie, de rechtspraak en het onderwijs. Zo richt ze ‘colleges’ op. Dat zijn scholen van de staat. Tot die tijd waren bijna alle scholen van de Kerk.
Wikimedia Commons.
Het Martelaarsplein (toen Sint-Michielsplein) in Brussel werd aangelegd in de jaren 1770 in neoclassicistische stijl, typisch voor de verlichting. De architect Claude Fisco (1736-1825), later aanhanger van de Brabantse Omwenteling, werkte voor de stad.
Verlichting in Europa
Vanaf de jaren 1500 zijn er veel ontdekkingen. Wetenschappers kunnen steeds meer dingen verklaren. Daardoor geloven mensen niet meer zomaar wat de Kerk of de koning zegt.
Zo ontstaat in de jaren 1700 de ‘verlichting’ in Europa. Dat is een nieuwe manier van denken over politiek, cultuur en wetenschap. De mensen die zo denken, willen de maatschappij veranderen.
Alle mensen zijn gelijk
Voltaire, Immanuel Kant en David Hume zijn bekende denkers van de verlichting. Zij vinden dat boeren en arbeiders dezelfde rechten moeten hebben als rijke mensen. Zij vinden niet dat één leider alles mag beslissen.
Ook sommige leiders met veel macht krijgen nieuwe ideeën door de verlichting. Maria Theresia bijvoorbeeld. Maar ze volgen niet alle ideeën van de verlichting. Want dat zou niet goed zijn voor hun macht. Ze zouden minder invloed hebben.
Revoluties
Kort voor het jaar 1800 zijn er twee belangrijke revoluties. De Amerikaanse revolutie is in 1776 en de Franse in 1789. De mensen komen in opstand door de ideeën van de verlichting. Ze willen dingen veranderen. Ze denken zelf na over de wereld. Ze willen vrijheid en gelijkheid voor alle mensen.
Maar ook na die revoluties is niet iedereen vrij en gelijk. Mensen van kleur en vrouwen bijvoorbeeld. Die zijn minder vrij en hebben minder rechten.
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Beter wordt het niet. Een reis door de Europese Unie en het Habsburgse rijk
De Geus, 2021.
Ondergang: de val van Habsburg in de Nederlanden (1648-1815)
Davidsfonds, 2022.
L’invention de la Belgique. Genèse d’un Etat-Nation (1648-1830)
Editions Racine, 2005.
Joseph II, catholique anticlérical et réformateur impatient
Editions Racine, 2007.
De eeuw van Jan de Lichte: misdaad, verraad en revolutie in de 18de eeuw
Vrijdag, 2020.
Democratische verlichting. Filosofie, revolutie en mensenrechten, 1750-1790
Van Wijnen, 2013.
Revolutie van het denken: radicale verlichting en de wortels van onze democratie
Van Wijnen, 2012.
The United States of Belgium. The Story of the First Belgian Revolution
Leuven University Press, 2018.
De Habsburgers. De opkomst en ondergang van een wereldmacht
Spectrum, 2021.
De weg naar het binnenland. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800: de Zuidelijke Nederlanden
Bert Bakker, 2017.
Fictie
De bende van Jan de Lichte/De zoon van Jan de Lichte
De Arbeiderspers, 2007.
De Belgische republiek
Orion, 1978.
De eeuw van Jan de Lichte: misdaad, verraad en revolutie in de 18de eeuw
Vrijdag, 2020.
De Bende van Jan de Lichte
(2018)