De verdwenen Zwinhavens
Brugge, verbonden met de zee
Het Zwin is een natuurgebied aan de Noordzee. In de middeleeuwen De periode van 500 tot 1500. is het Zwin een zeearmLange, smalle inham van een zee. van de Noordzee. Schepen varen daarlangs Vlaanderen binnen. Aan het Zwin liggen een aantal stadjes met havens. Net voorbij het Zwin ligt Brugge. Een kanaal verbindt Brugge met het Zwin. Zo komen er ook in Brugge handelaars uit heel Europa.
Langs Brugge en de havens aan het Zwin reizen mensen, spullen en ideeën naar Vlaanderen. Het is er dus heel goed om aan handel te doen. Je kan er ook nieuwe mensen en nieuwe ideeën leren kennen. Brugge en de havens aan het Zwin worden zo een belangrijk centrum voor Europa. Vooral tussen 1200 en 1450 gaat het heel goed met Brugge.
Na 1450 gaat het slechter met Brugge. Het Zwin loopt vol met zand uit de Noordzee. Zo kunnen schepen minder goed varen naar de havens van het Zwin. Er is ook ruzie tussen verschillende groepen in Brugge. De ruzie gaat over wie de stad moet leiden. De handelaars trekken daarom weg uit Brugge en de havens van het Zwin. Brugge wordt daardoor veel minder belangrijk.
Universiteit Gent – Westtoer – Timescope.
Reconstructie uit 2021 van de Spiegelrei: hart van de havenactiviteiten in Brugge (1430).
Brugge, verbonden met de zee
In het jaar 1100 is Brugge een belangrijke stad voor de handel. De handel gebeurt in de middeleeuwen meestal met schepen over zee. Daarom moet Brugge altijd zorgen voor een verbinding met de zee.
Goede wegen langs het water
Eerst graven de mensen van Brugge kanaaltjes naar de zee. Maar in de jaren 1100 is er een grote storm. Veel grond spoelt weg. Zo ontstaat het Zwin. 300 jaar lang blijft het Zwin heel belangrijk voor Brugge. De grootste schepen laden hun spullen af in de havenstadjes aan het Zwin. Daarom zijn er ook veel handelaars uit het buitenland. Sommige spullen worden daar op kleinere schepen overgeladen. Die kleinere schepen varen langs een kanaal verder naar Brugge.
Een weg over land
Er vertrekt ook een belangrijke weg over land in Brugge. Langs die weg reizen er veel spullen en handelaars naar de rest van Europa. Brugge wordt een echte wereldstad door het Zwin en die handelsweg over land. Er wonen heel veel mensen. En er komen ook veel belangrijke handelaars, kunstenaars en machtige mensen naar Brugge.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Brugge, een middeleeuwse metropool 850-1550
Sterck en De Vreese, 2020.
Verdwenen zwinhavens
Westtoer, 2021.
Aan de rand van de wereld. Hoe de Noordzee ons vormde
De Bezige Bij, 2021.
Brugge. De geschiedenis van een Europese stad
Lannoo, 1999.
Brugge. het verhaal van een stad
Stichting Kunstboek, 2016.
Hanzekooplui en Medicibankiers. Brugge, wisselmarkt van Europese culturen
Stichting Kunstboek, 2002.
Noordzeehandel en middeleeuws Vlaanderen, ca. 1000 – ca. 1300. De families de Russe, van Gent en de Straten in Sint-Omaars, Brugge en Temse
Skibris, 2021.
Fictie
Onrustvlinder
Manteau, 2008.
De Opkomst van Niccolo
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 1988.
Reizen van Tristan. Brugge
Casterman (nr. 5), 2011.