De nederzetting van Rosmeer
De eerste landbouwers
In Limburg ligt een streek met heel vruchtbare grond: Haspengouw. Planten groeien er goed. Daarom komen er 7300 jaar geleden boeren wonen. Het zijn de eerste boeren in de Lage LandenOngeveer het gebied van België en Nederland. .
In dat vruchtbare Haspengouw ligt de nederzettingDorp Rosmeer. In de jaren 1950 en 1960 vinden wetenschappers er de resten van zestien houten huizen. De huizen zijn 7300 jaar oud. Ze zijn deel van een dorp. Dat dorp is de woonplaats van de eerste boeren in de streek. Die boeren komen uit het oosten van Europa. Ze zijn op zoek naar vruchtbare grond. Die vinden ze in Haspengouw.
De boeren maken keramiek. Dat zijn potten en servies gemaakt uit gebakken klei. Ze versieren de keramiek met banden. In die banden tekenen ze verschillende vormen. Daarom noemen archeologen die boeren de ‘Band-keramiekers’.
Tongeren, Gallo-Romeins Museum, BH58.
Een stenen dissel, een soort bijl, gevonden in de Bandkeramische nederzetting van Rosmeer.
De eerste landbouwers
Landbouw en veeteelt
De Band-keramiekers brengen hun kennis mee uit het oosten van Europa. Ze brengen een nieuwe manier van leven mee naar de Lage Landen. Ze zaaien planten zoals linzen, erwten, lijnzaad en graan. Ze houden schapen, geiten, runderen en varkens.
De mensen die al in de Lage Landen wonen, leven van jagen, vissen en eten verzamelen. We noemen ze jager-verzamelaars. Ze trekken rond. De boeren uit het oosten trekken niet rond. Ze blijven op een vaste plek wonen. Dicht bij hun landbouwgrond en bij hun dieren.
Wonen op een vaste plek
De boeren bouwen houten huizen en schuren. Zo beschermen ze hun dieren en hun voorraad eten tegen slecht weer en wilde dieren. De jager-verzamelaars wonen heel anders. Zij hebben tenten. Die tenten zijn gemaakt van dierenhuiden en stokken. Ze zijn licht en gemakkelijk te verplaatsen. Dat is handig voor mensen die rondtrekken. Maar de tenten zijn minder geschikt om veel voedsel te bewaren.
Een nieuwe manier van leven
De boeren brengen een nieuwe manier van leven mee. Maar de jager-verzamelaars blijven nog een tijd op hun eigen manier verder leven.
Af en toe hebben de boeren en de jager-verzamelaars contact met elkaar. Soms kregen ze samen kinderen. Stilaan stappen de jager-verzamelaars ook over op een nieuw leven van landbouw en veeteelt.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non fictie
De graangodin
Olympus, 2009
De barbaren: vergeten beschavingen buiten Rome en Hellas
Uitgeverij Omniboek, 2019
Steengoed, die steentijd
Kluitman, 2006. (11+)
De oudste ronde van Vlaanderen. Een archeologisch parcours
Davidsfonds Uitgeverij, 2011
Het leven van boeren die hunebedden bouwden
Van Gorcum, 2021
Ons verste verleden. Historisch denken over de prehistorische mens in de oude wereld
Universitaire Pers Leuven, 2020
Fictie
Schaduw van de leeuw
Leopold, 2018. (10+)
Zomerwoud
The House of Books, 2013. (12+)