De euro
Europese integratie
Nieuwjaar 2002. Overal in het land staan lange rijen mensen aan de geld-automaten. Voor het eerst kan je namelijk euro’s afhalen. De mensen zijn benieuwd naar de nieuwe geld-briefjes.
Voor de komst van de euro heeft elk land in Europa zijn eigen soort geld. In België betaal je bijvoorbeeld met franken, in Nederland met guldens en in Duitsland met marken. Dat is niet altijd handig.
In 1992 maken twaalf landen van Europa samen een plan. Ze willen een Europese Unie worden: een organisatie van landen die heel goed samenwerken met elkaar. Een belangrijk onderdeel van hun plan is: in alle twaalf landen hetzelfde soort geld. Zo willen ze tonen dat de landen van Europa bij elkaar horen.
Veranderen van geldsoort is heel ingewikkeld. Zeker als het in twaalf landen tegelijk moet gebeuren. Daarom duurt het tot 2002 voor de euro er echt komt. In de volgende jaren sluiten steeds meer landen aan. Vandaag is de euro de munt in 20 van de 27 landen van de Europese Unie.
European Commission Audiovisual Library.
De ondertekening van de verdragen van Rome in de Capitolijnse musea op 25 maart 1957. Minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak (eerste rij, vooraan) vertegenwoordigt België.
Europese integratie
Na de Tweede Wereldoorlog is er veel schade in Europa. Veel gebouwen, wegen en fabrieken zijn kapot. De landen willen die schade snel herstellen. En ze willen geen oorlog meer. Daarom gaat een aantal Europese landen samenwerken.
Vanaf 1951 werkt België samen met Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië en West-DuitslandIn die periode is Duitsland verdeeld in twee landen: West-Duitsland en Oost-Duitsland. . De zes landen maken afspraken over de zware industrie van steenkool en staal. Dat is een belangrijk moment. Want voor 1951 beslissen de landen alles zelf over hun industrie.
Steeds meer samenwerking in Europa
In 1957 gaan de zes landen nog meer samenwerken. Ze richten een nieuwe organisatie op. Eerst heet die organisatie de Europese Economische Gemeenschap of EEG. Later gewoon de Europese Gemeenschappen of EG. Er komen ook nieuwe landen bij. De landen van die organisatie kunnen makkelijk producten kopen en verkopen aan elkaar. Grenzen worden minder belangrijk. Mensen en spullen kunnen steeds makkelijker reizen door de landen van de EG.
In 1992 verandert de EG in de Europese Unie, of de EU.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Het belang van geld. Een alternatieve wereldgeschiedenis
Hollands Diep, 2019.
Europa in woelig water. Van eurocrisis tot coronacrisis
Davidsfonds, 2021.
Na de oorlog: een geschiedenis van Europa sinds 1945
Contact, 2006.
Een naoorlogse achtbaan. Europa 1950-2017
Spectrum, 2018.
In Europa. Reizen door de twintigste eeuw
Atlas, 2006.
Grote verwachtingen: in Europa 1999-2019
Atlas Contact, 2019.
De Europese Unie
Schoolsupport, 2021. (9+)
De Europese Unie in een notendop
Bert Bakker, 2011.
Waarom Europa? Kleine geschiedenis van een groot project
LannooCampus, 2022.
Europa in alle staten: Zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie
Vantilt, 2013.
De passage naar Europa: geschiedenis van een begin
Historische Uitgeverij, 2009.
Hoe Europa ons leven beïnvloedt
Standaard Uitgeverij, 2008.
Dit is Europa. De geschiedenis van een unie
Borgerhoff & Lamberigts, 2021.
Fictie
De hoofdstad
De Arbeiderspers, 2018.
Neem bijvoorbeeld graniet: de Europese grondwet in verzen
De Bezige Bij, 2011.