Rock Werchter
Festivalcultuur
Zomer 1975. De ChiroChiro is een jeugdbeweging: een organisatie van en voor kinderen en jongeren. van de gemeente Werchter organiseert een concert. Er spelen twee muziekgroepen. Er zijn enkele honderden bezoekers. Een klein concert dus. Maar het concert betekent wel het begin van een beroemd festival: Rock Werchter. Het festival vindt vanaf dan elk jaar plaats.
Vanaf 1977 is er ook een podium in de gemeente Torhout. Het festival heet dan Torhout / Werchter. In Torhout en Werchter spelen dezelfde artiesten. Eerst in Torhout en de dag erna in Werchter.
Er komen elk jaar meer jongeren naar Torhout en Werchter. Ze vieren samen het einde van het schooljaar en het begin van de grote vakantie. Torhout / Werchter is al snel het bekendste muziekfestival van het land.
Vanaf 1999 is het festival weer alleen in Werchter. Nu is Rock Werchter één van de grootste festivals in Europa. Het duurt vier dagen. Er komen elke dag bijna 90.000 mensen.
Belga Image, 69150255, fotograaf Peter Croes.
Arno Hintjens (1949-2022) uit Oostende, in 1980 stichtend lid van de invloedrijke band T.C. Matic en later succesvol soloartiest, aan het werk op de Lokerse Feesten van 2019.
Festivalcultuur
Het eerste festival voor jongeren in Vlaanderen is Jazz Bilzen, in 1965. Het festival duurt een paar dagen. Er zijn allerlei stijlen muziek, zoals jazz, rock en pop. Elk jaar komen er ongeveer 15.000 mensen naar Jazz Bilzen. Dat zijn meestal tieners en twintigers.
Tegen de regels
In de jaren 1960 gaat het goed met België. De mensen worden rijker. Jongeren kunnen veel meer doen. Ze kunnen langer studeren. Ze hebben meer geld en meer vrije tijd dan hun ouders. Ze willen ook meer vrijheid. Daarom verzetten ze zich tegen de regels van hun tijd, zoals gehoorzaam zijn en nette kleren dragen. En ze hebben interesse in drank, seks en soms ook drugs. Ze willen hun eigen regels. En dat laten ze horen met hun muziek.
Oudere mensen begrijpen die muziek en de festivals eerst niet. Maar de festivals worden steeds meer populair. En zakenmensen verdienen veel geld aan de rebelse jeugd en hun nieuwe muziek.
Jazz Bilzen bestaat nu niet meer. Er zijn wel veel andere festivals, zoals Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland. Vlaanderen is een belangrijke streek voor mensen die van festivals houden.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Werchter: de wei. Belgiës bijdrage aan de rockindustrie
In: Tollebeek Jo (red.), België, een parcours van herinnering. Plaatsen van geschiedenis en expansie, Bert Bakker, 2008.
De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis
Ambo Anthos, 2018.
Pukkelpop 25
Ludion, 2010.
Rock Werchter sinds 1975
WPG, 2014.
Belpop Bonanza: de mooiste verhalen uit de Belgische popmuziek
Uitgeverij Sylvain, 2017.
Rock Torhout: biografie van een verdwenen festival, 1977-1998
Uitgeverij Sylvain, 2021.
BelgaCult: 25 momenten die cultureel België veranderd hebben
Lannoo, 2015.
The sound of Belgium
(2012)
Those were the days
Waarin telkens één discotheek wordt belicht (VRT, 2022)