Een plek in de wereld
Kruispunt van mensen en goederen
Ongeveer 12.000 jaar geleden eindigt de laatste ijstijd. Het wordt warmer en het ijs smelt. Er groeien dichte, groene bossen. Die grote bossen zijn belangrijk voor de mensen die hier wonen, in de streek die we nu Vlaanderen noemen.
Jager-verzamelaars leven van wat ze vinden in de natuur. Ze plukken bessen, vangen vissen en jagen op herten, bijvoorbeeld. Boeren kweken een deel van hun eten zelf. Maar ook zij hebben het bos nodig. Ze vinden er hout om te bouwen en om vuur te maken. Vuur om op te koken of om zich te verwarmen.
In de Romeinse tijdDe eerste vijfhonderd jaar na Christus. stijgt het aantal mensen. Daarom is er meer hout en meer eten nodig. De mensen kappen grote bossen om plaats te maken voor landbouw. Toch blijven er nog veel bossen over.
In de middeleeuwenDe periode van 500 tot 1500. verandert het landschap nog meer. Er ontstaan steden en er is nog meer landbouw nodig. Meer en meer bossen worden gekapt.
Brugge, Musea Brugge, Groeningemuseum.
Aan het einde van de middeleeuwen was het gebied rond Brugge een kluwen van dijken, wegen, bewoning en getijdengeulen. Overblijvende deel van de Heraldische Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571).
Kruispunt van mensen en goederen
In de Romeinse tijd en in de middeleeuwen gebruiken de mensen niet alleen het bos. Ze maken ook gebruik van de rivieren en de Noordzee. Die zijn belangrijk voor het transport van mensen en spullen. Ze zijn zelfs belangrijker dan de wegen over land.
Langs de rivieren en via de zee komen mensen uit deze streek in contact met mensen uit andere delen van Europa en de wereld. Ze ruilen spullen en wisselen ideeën uit met elkaar. De rivieren zijn dus belangrijk voor handel en cultuur.
Grond
Rivieren en bossen zijn er bijna overal. Maar de bodem verschilt van streek tot streek. Het soort grond bepaalt hoe de mensen leven. Op zoute of zandige grond kan je bijvoorbeeld schapen houden. En op vruchtbare grond kan je tarwe kweken. Zo heeft elke streek zijn eigen specialiteit.
De mens verandert het landschap
Vanaf de middeleeuwen ontstaan meer en meer landschappen die door de mens zijn gemaakt. Dicht bij de zee bouwen de mensen bijvoorbeeld dijken om zich te beschermen tegen overstromingen. Zo ontstaan de poldersLaaggelegen gebied met vruchtbare grond, meestal met dijken errond. . Verder in het binnenland maken de mensen akkers op heuvels of aan rivieren. Zo ontstaan heel afwisselende landschappen. We noemen ze cultuur-landschappen, omdat ze deels door de mens zijn gemaakt.
Gent, Dienst voor stadsarcheologie.
Grondplan van Gent, met de evolutie van stadsomwallingen. In de 13e eeuw was Gent na Parijs de grootste stad van Europa ten noorden van de Alpen.