De wereld in Vlaanderen
Elk jaar is er in Borgerhout een stoetEen feestelijke wandeling, met veel mensen in speciale kleding. . In de stoet lopen mensen, verkleed als reus. 300 jaar lang zijn het dezelfde reuzen, elk jaar opnieuw. Maar in 2012 komen er nieuwe reuzen in de stoet.
De Reuzenstoet in Borgerhout is een oude traditie. Rond het jaar 2000 is de stoet niet meer zo populair. De stoet is al 300 jaar hetzelfde, maar Borgerhout is veranderd. Er wonen nu mensen uit veel verschillende landen. Of mensen met ouders of grootouders uit andere landen.
In 2012 verandert de stoet. Mensen uit Borgerhout maken zelf nieuwe reuzen. Die reuzen zijn heel verschillend. Een reuzin draagt bijvoorbeeld een hoofddoek. Veel jonge en nieuwe inwoners van Borgerhout komen kijken. De reuzenstoet wordt opnieuw populair.
Gent, Amsab-ISG, fotograaf Philippe Dijkmans.
Sinterklaasfeest voor kinderen in het Klein Kasteeltje in Brussel, 9 december 1989. Het Klein Kasteeltje, een 19e-eeuwe legerkazerne, was na de Tweede Wereldoorlog voor vele duizenden Belgen de eerste kennismaking met de militaire dienstplicht. Vanaf 1986 is het Klein Kasteeltje een opvangcentrum voor vluchtelingen, meteen het grootste en oudste opvangcentrum van België.
De wereld in Vlaanderen
Mensen verhuizen vaak. Soms binnen een land, van de ene streek naar de andere. En soms verhuizen ze naar een ander land. Als groepen mensen verhuizen, spreken we over migratie. Migratie gebeurt vaak naar een streek waar er veel werk is.
In de jaren 1800 zijn veel mensen in Vlaanderen arm. Er zijn weinig goede jobs. Er komen in die tijd weinig mensen uit andere landen naar Vlaanderen. Veel Vlamingen worden zelf migrant: ze gaan weg uit Vlaanderen.
Migratie naar Vlaanderen
Na de Tweede Wereldoorlog is er wel veel werk in Vlaanderen. Dus komen er veel mensen uit andere landen naar Vlaanderen. We noemen die mensen arbeids-migranten: ze verhuizen voor het werk.
In de jaren 1970 is er minder werk. Toch blijven veel mensen naar Vlaanderen komen. Ze verhuizen bijvoorbeeld omdat het onveilig is in hun land, of omdat hun familie al in Vlaanderen of in België woont.
Een super-diverse regio
Vandaag heeft één op de vier mensen in Vlaanderen een andere afkomst. Vlaanderen is nu een super-diverse regio: een streek met mensen van overal in de wereld.
Focuspunten
Ontdek nog meer over dit onderwerp
Non-fictie
Vluchtelingenbeleid in de naoorlogse periode
VUBPress, 1992.
Dakira. 50 jaar Marokkaanse migratie
Federatie van Marokkaanse Verenigingen, 2014.
Turkije aan de Leie. 50 jaar migratie in Gent
Lannoo, 2014.
Ik kom van ver: verhalen van 43 vrouwen van over de hele wereld
Davidsfonds, 2013. (12+)
Geschiedenis van het eigen volk. De vreemdeling in België van de prehistorie tot nu
Kritak, 1993.
Nieuw België. Een migratiegeschiedenis
Lannoo, 2021.
‘On est là’. De eerste generatie Marokkaanse en Turkse migranten in Brussel 1964-1974
Garant, 2014.
In Brussel. Een reis door de wereld
Epo, 2012.
Fictie
Kif kif: nieuwe stemmen uit Vlaanderen
Meulenhoff/Manteau, 2006. (Verhalenbundel)
Rosie en Moussa
Querido (reeks kinderboeken, 7+)
Drarrie in de nacht
Vrijdag, 2014.
Vrouwland
Meulenhoff/Manteau, 2007.
Groetjes uit Vlaanderen
Prometheus, 2020.
Afrit 27: een documentaire over 50 jaar migratie
(2014)
Rosie en Moussa
(2018)
Bordspel – ‘This is not a game’
Met verhalen van vluchtelingen (Uitleenbaar via de openbare bibliotheek)